Democratització de l’opinió política, llavor de canvi social

Si ahir ens congratulàvem que la Xarxa de Blocs Sobiranistes hagi superat els 200 membres, avui ja coneixem dos espais més que caldrà tenir en compte: la xarxa de blocs de les JERC i el diari El Singular Digital. La primera arrenca amb una cinquantena de blocaires, alguns dels quals també estan registrats a la XBS (convidem els qui encara no ho han fet, per cert), però amb les crítiques pel domini .com i no .cat. El segon, dirigit per Jordi Cabré, membre de la Fundació Catalunya Oberta, inclou un bon article d’Hèctor López Bofill. També és recomanable, ara que Tribuna Catalana ha tornat del pont, llegir l’article de Miquel Sellarès "Primer, que ens diguin la veritat", on insisteix (i ho comparteixo) en la importància qué té ara per al sobiranisme la societat civil. I no ho és menys el nou dossier de socialcat.cat.

L’arribada de nous mitjans digitals i noves xarxes de blocs sempre és una notícia excel·lent. En la mesura que l’accés a Internet es continuï estenent, la democratització de l’opinió política i la capacitat per produir i intercanviar informació i opinió creixeran. A les biblioteques i a molts altres llocs l’accés a Internet és gratuït, i tot fa pensar que en aquests usos no es tracta tant d’un problema tècnic com d’una qüestió d’hàbits. Diuen que la incidència dels blocs en l’opinió pública és insignificant si ho comparem amb els mitjans tradicionals, la ràdio i, sobretot, la televisió. Però els avantatges són clars. El model de comunicació no té res a veure. I hi ha dos factors més que cal no perdre de vista en aquesta democratització: l’acceleració i la multiplicació. L’acceleració fa referència a la velocitat amb què s’intercanvien idees. Si abans trobàvem un article al diari i havíem d’esperar l’endemà per llegir-ne la rèplica, ara al cap de dues hores ja tenim dues dotzenes de reaccions. I això accelera el debat polític, cosa que personalment valoro de manera positiva. La multiplicació fa referència al que seria l’equivalent del pas de la lectura a l’escriptura. En el manteniment del debat polític, estem vivint ara mateix el moment en què moltes persones que fins ara havien estat receptors passius esdevenen emissors actius. Això trenca les barreres jeràrquiques i fa que els nous opinadors i informadors esdevinguin nous nuclis al voltant dels quals hi ha nous lectors. S’està activant una xarxa que serà la llavor del canvi social i tothom en pot ser protagonista.

Tornant ara al nou diari digital de Cabré se’n podria esperar que esdevingui, juntament amb les JNC, el nucli de renovació de CiU, ja que Madí ens ha explicat el problema d’envelliment que pateixen. No estaria gens malament que la gent jove de CiU posés la sobiranització damunt la taula. Ara que vénen quatre anys d’oposició pot ser el moment adequat. Dilluns vinent dia 18 farà vint anys del manifest Crida a ERC que va suposar l’inici de transformació del partit de Barrera, un partit que semblava irremeiablement abocat a l’envelliment i la desaparició i que, gràcies a les noves generacions de l’esquerra independentista, ha articulat una opció política que actualment és la tercera força al Parlament i que acaba d’iniciar la segona legislatura al Govern. Cal que a CiU es vegi un relleu generacional en clau sobiranista.

Aprofito per recordar a tots els qui visiteu la Xarxa de Blocs Sobiranistes que repasseu els vostres enllaços i utilitzeu el domini www.xbs.cat. No és que els altres dominis (sobiranistes.cat i sobiranistes.info) hagin de quedar inoperatius, però això ens permetrà conèixer amb més exactesa les visites. Si feu una ullada a Catalexa.com, veureu que les visites a la XBS queden repartides entre dos dominis per aquest inconvenient tècnic.

Afegeix un comentari