Els moldaus d’arreu del món, amb l’impuls de Barcelona, demanen poder votar

Avui a les 12 del migdia m’he acostat a la plaça de Catalunya de Barcelona per donar suport a la convocatòria feta per Anastasia Condruc i Cristina Ţaranovici a través del grup de Facebook Adoptă un vot. Es tractava de solidaritzar-se amb tots els ciutadans moldaus de la diàspora que diumenge passat, tot i haver fet desplaçaments de desenes o centenars de quilòmetres per poder exercir el dret de vot a les presidencials de la República de Moldàvia (perquè només hi havia quatre col·legis electorals en tot l’Estat espanyol), no el van poder exercir perquè es van acabar les paperetes electorals.

La mateixa suposada manca de previsió (que en realitat molts atribueixen a una descura malintencionada) es va produir a molts altres països, de manera que desenes de milers de ciutadans moldaus d’arreu del món es van quedar sense votar, bé perquè no tenien cap col·legi electoral a l’abast (no tothom pot desplaçar-se des d’Andalusia o Extremadura fins a Madrid o València per votar) o bé perquè, malgrat haver fet viatges quilomètrics, es van quedar sense paperetes. I això, que per si mateix ja seria denunciable, ho és encara més si tenim en compte que la diferència final entre el candidat Dodon i la candidata Sandu va ser de 60.000 vots.

La protesta d’avui, doncs, tenia un caràcter solidari i cívic i s’adreçava també als autòctons de tots els llocs on es feien concentracions amb la intenció d’informar-los i de trobar també la seva complicitat. Per això Anastasia Condruc portava aquesta pancarta en català amb la inscripció “Vot robat” (tot i que l’eslògan que fan servir en romanès, “vot furat”, també funciona perfectament en català).

Anastasia Condruc, impulsora de les concentracions.

Anastasia Condruc, impulsora de les concentracions.

Lluny de quedar-se sola en aquesta mostra de solidaritat, desenes de moldaus i moldaves que viuen a Barcelona o pels voltants han tornat a dedicar una estona del seu dia de descans al compromís cívic pel seu país i pels drets fonamentals dels seus conciutadans. A Barcelona i a Girona.

La concentració "Vot furat" a la plaça de Catalunya de Barcelona.

La concentració “Vot furat” a la plaça de Catalunya de Barcelona.

Concentració "Vot furat" a Girona.

Concentració “Vot furat” a Girona.

 

Les mobilitzacions, però, han estat molt més nombroses en altres països on hi ha més immigració moldava i s’han estès per tot el món. De totes les concentracions se n’han fet fotos o vídeos, molts d’ells en directe. És el cas de Bolonya [on s’ha cantat i tot], París, Milà, Bolzano, etc., i evidentment també de Chişinău, la capital del país. Algunes de les imatges que ha deixat aquesta jornada han quedat recollides en aquest reportatge del Ziarul de garda, que us recomano per fer-vos-en una idea més exacta perquè hi arriben a sortir 31 ciutats d’arreu del món.

Voldria felicitar el poble moldau per aquesta actitud cívica i pacífica i no cal dir que tenen tot el meu suport pel que fa a la reclamació del dret de vot i a la petició que s’anul·lin les eleccions de diumenge passat. Si heu llegit aquest apunt fins al final, moltes gràcies per l’interès. Si necessiteu alguna informació més i us la puc donar, estaré encantat de fer-ho. I si, com jo, sou dels Països Catalans i voleu mostrar la vostra solidaritat amb ells, poseu-vos en contacte amb mi i buscarem la millor manera de fer-ho.

 

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *