El centre neuràlgic de la mobilització cívica moldava és a Barcelona

Diumenge passat, a banda de concentrar-me a l’avinguda Maria Cristina de Barcelona per defensar els nostres càrrecs electes i les nostres institucions democràtiques davant dels atacs judicials d’un govern espanyol que continua enrocat en el no-diàleg, la festa de la democràcia va continuar, per a mi, al local del número 16 de la Via Laietana on hi havia el col·legi electoral on els ciutadans moldaus que viuen entre nosaltres podien exercir el dret de vot per triar president (Igor Dodon) o presidenta (Maia Sandu) per al seu país.

Es preveia una forta mobilització de la diàspora moldava i Barcelona no en va ser una excepció. A més, la capital de Catalunya havia adquirit cert caràcter simbòlic arran de la iniciativa Adoptă un vot, el grup de Facebook creat per Anastasia Condruc i Cristina Ţaranovici amb la finalitat de facilitar la coordinació de tothom que volgués oferir o demanar transport o allotjament per poder votar, ja que en tot l’Estat espanyol només hi havia quatre col·legis electorals. Es tracta d’una iniciativa d’un indubtable i plausible caràcter cívic i altruista que, a més, promet donar molts més fruits dels que ja ha donat.

Cap al migdia, un vídeo en temps real fet via Facebook live per la mateixa Anastasia Condruc des del col·legi electoral (que, per cert, ja suma prop de 10.000 visualitzacions) en mostrava les cues, l’esperit cívic i la il·lusió, la mateixa il·lusió que nosaltres hem conegut en les consultes per la independència entre els anys 2009 i 2010 o el 9 de novembre de 2014 o fins i tot el 27 de setembre de 2015. En aquest darrer cas, per cert, també vam conèixer i patir els entrebancs d’una Administració que intenta impedir el dret de vot als ciutadans de l’estranger. Si mireu el vídeo, encara que no entengueu els comentaris de l’Anastasia Condruc en romanès, entendreu molts noms de ciutats catalanes des de les quals es van desplaçar totes aquelles persones diumenge passat: no només Barcelona, Tarragona o Girona, sinó també Reus, Sant Boi, etc., i fins i tot famílies senceres que havien vingut des de Mallorca.

Vaig poder estar una estona a la sala, veure el sistema de vot i saludar les persones que treballaven a les meses, entre elles Igor Cereteu, president d’una de les tres associacions de moldaus que tenim aquí [en podeu veure la llista aquí] i ànima impulsora del festival benèfic Toamna de Aur que el cap de setmana abans s’havia fet a Barcelona per recaptar fons per a un centre d’atenció a nens discapacitats. Al cap d’una estona, amb Elena Nazarova, presidenta d’una altra d’aquestes associacions, Eşti Moldova, i que no fa pas gaire parlava de Moldàvia i de la cita electoral (a partir del minut 71 de l’enllaç) al programa La Veu de la Comunitat de Ràdio Kanal Barcelona, vaig poder conèixer un parell d’aquestes persones que s’havien desplaçat des d’arreu dels Països Catalans per poder venir a votar a Barcelona.

Però el millor de la jornada va ser que, sense haver-ho previst, i gràcies a la mateixa Nazarova, m’acabés trobant amb Anastasia Condruc, amb Cristina Ţaranovici i amb una munió de moldaus més en un pis de Barcelona que s’havia convertit en una mena de central de dades, en el pis des del qual s’interaccionava amb tots els membres del grup Adoptă un vot i es seguia la jornada amb un projector.

Cristina Taranovici i Anastasia Condruc, vestides amb el groc de Maia Sandu, gestionant el grup de Facebook Adoptă un vot el passat 13 de novembre des d'un pis de Barcelona.

Cristina Ţaranovici i Anastasia Condruc, vestides amb el groc de Maia Sandu, gestionant el grup de Facebook Adoptă un vot el passat 13 de novembre des d’un pis de Barcelona.

El grup ha estat tot un fenomen. Nombrosos mitjans de comunicació moldaus i romanesos se n’han fet ressò [Unimedia, el portal per a joves Diez, Adevârul, ProTV, RFI România, Jurnal, etc.] i Condruc ha intervingut per videoconferència en diversos programes de televisió, com Alb & negru. Lluny d’extingir-se un cop passada la jornada electoral, però, el grup continua actiu. Val a dir que en el moment d’escriure aquestes línies ja té pràcticament 100.000 membres. Perquè ens puguem fer una idea del que això significa, la pàgina de Facebook de Maia Sandu va arribar als 100.000 fans just el dia abans de les eleccions tot i haver tingut molt més temps que els menys de quinze dies que han tingut Condruc i Ţaranovici entre la primera i la segona volta. O una altra dada: els 766.593 vots que la Comissió Electoral Central adjudica de moment a Maia Sandu mentre s’examinen totes les reclamacions.

Precisament ahir Maia Sandu va adreçar un missatge al grup en què es mostrava admirada i agraïda per l’encert i per la feina feta i reiterava el seu compromís en la defensa del vot dels ciutadans moldaus de la diàspora. Sandu demanava a tothom que no havia pogut votar que emplenés un formulari de queixa i que informés de qualsevol altra irregularitat observada.

I en aquest mateix sentit de denunciar les irregularitats i l’impediment de l’exercici del dret de vot, el grup ha esdevingut ara el centre des del qual ha nascut una nova proposta que, amb el hashtag de Facebook #VotFurat proposa concentracions pacífiques de protesta arreu del món el proper diumenge. A Barcelona, la concentració serà a les 12 del migdia a la plaça de Catalunya. Qui vulgui llegir el text amb el qual es fa la convocatòria, en trobarà una traducció al català aquí.

En resum, doncs, quan pensem en la República de Moldàvia ho hem de fer més enllà del previsible eix geopolític que fins fa poc dividia el país en partidaris d’un acostament a la Federació de Rússia i partidaris d’un acostament a Occident i a la Unió Europea. Recentment, la mà negra de l’oligarca Plahotniuc ha fet néixer, primer, la Plataforma Dignitat i Veritat d’Andrei Nastase i, després, el partit de Maia Sandu perquè tots dos, amb un renovat i discret PLDM i molts altres suports, acabessin presentant la candidatura única de Maia Sandu, erigida, amb tots els seus defectes i imperfeccions, en esperança de tots els moldaus i moldaves que comparteixen els nostres valors: la democràcia, els drets humans, el civisme. Al marge del resultat que finalment donin les eleccions de diumenge passat un cop s’hagi dictaminat sobre totes les reclamacions, la jornada electoral ha donat pas a una mobilització cívica per tots aquests valors. I el centre neuràlgic d’aquesta mobilització és a Barcelona, en persones com Anastasia Condruc i Cristina Ţaranovici entre moltes altres.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *