Irregularitats i protestes a les eleccions moldaves

Tal com explicava la redacció de Vilaweb aquesta matinada, “a Moldàvia ha guanyat el socialista Igor Dodon, que es va presentar a les eleccions amb una plataforma que demana d’aturar el procés d’incorporació a la Unió Europea i reforçar els lligams amb Rússia”. Al final, la diferència entre tots dos candidats s’ha reduït a 70.000 vots.

Tanmateix, avui a les dues de la tarda (hora catalana) l’altra candidata, Maia Sandu, ha comparegut davant els mitjans acompanyada d’Andrei Nastase per fer saber que estan aplegant tota la informació relativa a irregularitats que han tingut lloc en la jornada electoral i que, un cop la tinguin tota, la presentaran en un recurs al Tribunal Constitucional. Fins aleshores, doncs, aquest organisme no podrà donar per bones les eleccions.

Les irregularitats que es van produir ahir diumenge són de diversa mena:

1. Manca de paperetes de vot a diversos col·legis electorals de la diàspora, entre ells Bucarest, Londres o París, on els resultats van ser clarament favorables a Maia Sandu.

2. Uns 18.000 vots, segons els comptes d’Agora.md, provenen de la zona de Transnístria, de persones que s’han desplaçat del seu territori (una república no reconeguda), i que coincideixen amb el fet que uns dies abans es decidís imprimir més butlletes de vot per a certs col·legis electorals propers a la frontera amb Transnístria.

3. S’han documentat casos de suplantació d’identitat, de persones que al moment de votar s’han trobat que no podien fer-ho perquè els deien que ja ho havien fet en un altre lloc.

4. També estan apareixent diversos errors en la transmissió de les dades, és a dir, col·legis electorals on les actes diuen que ha guanyat Sandu i, en canvi, un cop publicades al web de la Comissió Electoral Central, atribueixen la majoria de vots a Dodon en un intercanvi de papers.

 

Per tot plegat, avui a la una s’ha organitzat una manifestació a Chişinău per protestar, per demanar que s’anul·lin i es repeteixin les eleccions. Paral·lelament, una petició a Internet continua rebent signatures en aquest mateix sentit. Al moment d’escriure aquest apunt ja en són més de 30.000.

Imatges de la protesta d'aquest migdia davant la seu de la Comissió Electoral Central moldava. Font: Agora.md. http://agora.md/stiri/24714/galerie-foto--cum-decurge-protestul-din-fata-comisiei-electorale-centrale

Imatges de la protesta d’aquest migdia davant la seu de la Comissió Electoral Central moldava. Font: Agora.md. http://agora.md/stiri/24714/galerie-foto–cum-decurge-protestul-din-fata-comisiei-electorale-centrale

Actualització de dimarts 15 a les 12 del migdia

 

Arran dels quatre tipus d’irregularitats que explicava a l’apunt d’ahir, Maia Sandu i el seu equip han apostat per demanar l’anul·lació de les eleccions de diumenge. Així es desprèn d’un apunt publicat a la pàgina de Facebook en què, a banda de denunciar una campanya plena de mentides, de manipulació i de desinformació, asseguren que el frau més greu es va produir el dia de les eleccions. Demanen que se signin les peticions en aquest sentit, que els qui no van poder votar emplenin un formulari de reclamació i que s’aportin totes les dades relatives a les incidències que explicava ahir (suplantació de personalitat, errors en la computació dels vots de les actes, etc.). Totes aquestes gestions s’hauran de fer fins demà a les 12 del migdia, hora moldava.

Segons Sandu, el volum de tot aquest frau electoral supera els 69.027 vots de diferència que van acabar reflectint els resultats.

D’altra banda, un altre partit, el liberal reformador, una escissió del PNL de Mihai Ghimpu, no reconeix el resultat, segons informa Unimedia.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *