Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

21 de maig de 2016
0 comentaris

La solidaritat a (i amb) la República Moldava

Abans que res, deixeu-me fer un parell de consideracions prèvies. La primera, que qui vulgui exercir la solidaritat no cal que vagi a l’altra punta del món; sabem perfectament que al costat de casa hi ha gent amb necessitats i en general hi ha una resposta força solidària. La segona, que, posats a sortir dels Països Catalans, hi ha països que estan molt pitjor que la República Moldava, però no escric aquest apunt com a expert en solidaritat ni en cooperació internacional, sinó com una persona que, aprofitant l’avantatge que dóna poder entendre bastant la llengua, té accés a les informacions de l’àmbit romanòfon i intenta posar-les en coneixement de qualsevol persona que hi pugui estar interessada o que les pugui trobar de profit.

Dit això, és possible trobar-nos algunes persones que, cansades de viure en la pobresa o de patir el comunisme, en un moment donat hagin decidit que mai més no volen sentir a parlar de pobresa ni de pobres ni de gent amb problemes, que ara els toca a ells viure bé, però n’hi ha d’altres, segurament moltes més, que tenen una altra visió de les coses i que decideixen dedicar-se a la solidaritat amb temps, amb diners o amb totes dues coses.

Com sabem, una de les formes de solidaritat és l’organitzada a través de les administracions públiques amb els recursos dels contribuents, i en el cas de la Unió Europea i dels diferents estats que en formen part, com Romania mateixa o Suïssa, els fons de cooperació destinats a la República Moldava han estat i són considerables, com també ho són els fons provinents dels Estats Units a través de diverses entitats o fundacions, com USAID o Soros, i els del Programa de Desenvolupament de les Nacions Unides, el principal contribuent del qual són també els Estats Units [vegeu-ne la llista]. Com passa en altres països, però, el problema de la corrupció en el govern fa que es busquin altres vies per assegurar uns resultats satisfactoris.

Amb aquest apunt no pretenc pas fer un informe exhaustiu de totes les ONG i departaments de cooperació. Ni tinc tota la informació que em caldria ni conec encara prou la realitat moldava per filtrar-la amb els criteris adequats. Si aquest apunt arriba a alguna persona que vulgui completar-lo amb una referència en forma de comentari, sempre serà ben rebut. I també em reservo la possibilitat de fer-ne alguna actualització. Qui vulgui ajudar, però, té plataformes com Guvern24.md, que per les persones que n’han parlat sembla una plataforma de confiança, o l’ONG Moldova Aid, entre altres. En l’àmbit de la defensa i promoció dels drets humans i de lluita contra la discriminació també són reconegudes i han estat premiades entitats com CReDO, Promolex, la Coalició Contra la Discriminació o el portal de les ONG Civic.md. Però si voleu alguna cosa encara més propera i més directa, també la teniu, perquè entre nosaltres també hi viuen moldaus que, més enllà de passar diners a casa quan fa falta, exerceixen la solidaritat amb la gent necessitada del seu país.

És el cas de l’Associació de Moldaus de Catalunya. L’abril passat, la revista digital The woman  es feia  ressò del cas d’un nen amb paràlisi cerebral que necessitava una cadira de rodes i aquesta setmana la mateixa revista s’hi referia de nou per explicar que havia rebut la cadira que necessitava i que l’ajuda havia vingut de casa nostra, concretament del president de l’esmentada associació, Igor Cereteu. El març passat, la radiotelevisió pública moldava també es feia ressò d’una iniciativa semblant dels moldaus que viuen a Catalunya. Val a dir que la diferència de moneda i de nivell econòmic dels dos països fa que amb pocs euros d’aquí es pugui ajudar molt la gent d’allà, i que sovint no ho fem per manca d’informació o perquè no coneixem els intermediaris adequats. Doncs bé, l’Associació de Moldaus de Catalunya us pot ajudar en aquest punt. La diàspora moldava té, entre altres grans potencials, el de la solidaritat.

El mes passat, el programa “Pur și Simplu” de Radio Europa Libera emetia el reportatge “Dar din dor” (una bonica al·literació que podríem traduir com a “regal causat per l’enyorança”), que explicava la feina de les comunitats moldaves que viuen en països on el nivell de vida és més elevat i que aprofiten aquesta diferència per ajudar els de casa. En alguns pobles que surten al reportatge, la població emigrada arriba a ser una tercera part.

A poc a poc es van organitzant centres i ONG que intenten suplir les limitacions pressupostàries dels municipis i del país en general i que es financen amb aquesta ajuda de la diàspora. És el cas del Phoenix Center fundat per Victoria Dunford, el qual podeu ajudar a través de GoFundMe o de l’esmentat Guvern24.md. Tal com es veu a la imatge que il·lustra l’apunt, Igor Cereteu col·labora amb aquesta entitat. Esperem que els propers mesos la situació política moldava faci el tomb que li cal i que els ciutadans puguin recuperar la confiança en les seves institucions, però de moment s’estan abocant a la solidaritat i, si voleu, els podem ajudar.

Igor Cereteu, de l'Associació de Moldaus de Catalunya, al Phoenix Center, al costat de la seva fundadora, Victoria Dunford. Imatge extreta de Facebook: https://www.facebook.com/335915829934890/photos/a.475324755993996.1073741831.335915829934890/475331575993314/?type=3&permPage=1
Igor Cereteu, de l’Associació de Moldaus de Catalunya, al Phoenix Center, al costat de la seva fundadora, Victoria Dunford. Imatge extreta de Facebook: https://www.facebook.com/335915829934890/photos/a.475324755993996.1073741831.335915829934890/475331575993314/?type=3&permPage=1

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!