Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

15 d'octubre de 2015
0 comentaris

L’exprimer ministre moldau Filat perd la immunitat

El mateix dia que aquí tenim el país abocat a la solidaritat amb el president Mas i al record del president Companys, a la frontera de l’est de la Unió Europea continuen passant coses que poden constituir una amenaça o una oportunitat en funció de l’aire que prenguin els esdeveniments. Tant a Catalunya com a la República de Moldàvia hi ha mobilitzacions importants. La d’aquí ja la coneixeu prou i en sou protagonistes. De la d’allà, ja us n’he parlat en alguna altra ocasió i avui ho he de tornar a fer.

El 6 de setembre es va convocar una concentració de protesta [us n’informava l’endemà amb aquest apunt] que va derivar en una acampada a la plaça de la Gran Assemblea Nacional de la capital, Chisinau. Si al darrer apunt, el de dimecres 9 de setembre, us deia que les protestes encara continuaven, avui, 15 d’octubre, us puc dir que no s’han aturat i que sembla que a poc a poc aquesta pressió va fent efecte. Ahir mateix, el govern moldau va intentar apaivagar els ànims convocant un fòrum per al diàleg social que va durar gairebé tres hores i al qual, entre molts altres actors socials, també va assistir la plataforma que promou la protesta. Poc després de llegir quines són les seves reivindicacions, però, en van marxar perquè consideraven que no tenia sentit tal com s’estava plantejant.

Avui, al Parlament, el fiscal general Corneliu Gurin ha demanat que es retiri la immunitat a l’exprimer ministre Vlad Filat en la seva condició de diputat per tal que pugui ser investigat per la Comissió Nacional Anticorrupció. Poc després, Filat ha comparegut davant dels mitjans i ha fet les declaracions que podeu veure en aquest vídeo que he subtitulat al català. Posteriorment ha estat detingut i l’han portat a les dependències del CNA, on s’enfronta a un arrest de 72 hores.

La sacsejada d’aquesta notícia ha estat considerable al país i ha comportat, per exemple, canvis de programació com el de la periodista Natalia Morari, que avui tenia previst entrevistar Arcadie Barbarosie al programa Interpol i l’ha substituït per una emissió especial d’un altre programa, Politica, amb Barbarosie mateix i altres convidats, que tractarà aquesta qüestió.

L'exprimer ministre Vlad Filat. Font: Jurnal.md
L’exprimer ministre Vlad Filat. Font: Jurnal.md

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!