Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

9 de juliol de 2010
4 comentaris

L’estratègia del PSOE-C a la ratera (un dia)

La nit del 28 de juny, el president de la Generalitat compareix per fer una declaració institucional arran de la llargament esperada sentència del TC. La podeu veure i llegir aquí. Entre altres coses ens demana (punt cinquè): “que respongueu massivament a la proposta de manifestació que forces
polítiques
i socials han d’organitzar per poder expressar cívica i
democràticament la nostra voluntat d’autoafirmació i
d’autogovern. Caminem junts, units, tots els que estimem el país i
defensem l’autogovern. Fem de la senyera, la nostra pancarta unitària. I
demostrem que som una nació i que formem un sol poble.”

He subratllat un parell d’expressions en negreta per remarcar que qui va escriure el discurs de Montilla ja sabia perfectament quin era el pla que s’executaria d’acord amb els interessos del PSOE-C. Diu que “han d’organitzar”, cosa que fa pensar que tot està per fer –i tot és possible, que diria el poeta–, quan en realitat hauria estat més ajustat a la veritat dir “estan organitzant” o fins i tot “han organitzat”, ja que, davant de la incertesa de no saber quan cauria la sentència, Òmnium ja feia molt de temps que s’havia posat a organitzar la resposta. Però fixem-nos-hi també: l’estava organitzant Òmnium amb el suport i la complicitat de les forces polítiques perquè fos al màxim d’unitària possible, cosa ben diferent de la que diu Montilla.

Però el més clar és que aleshores ja estava molt definida la idea que Montilla, valent-se de la seva condició de Molt Honorable, havia d’imposar la senyera en detriment de la pancarta consensuada per l’organització. Tot i no ser una manifestació organitzada pel Govern, Montilla anima tothom a participar-hi però alhora imposa, implícitament, quina ha de ser la capçalera. És evident que alguns en volen fer la manifestació de la defensa de l’estatut i això vol dir que, des d’aquell mateix instant, el PSOE-C posa tota la carn a la graella i la maquinària publicitària a tota potència. Opinadors amb argumentaris dirigits, intel·lectuals entabanats i operacions de xantatge. Tot alhora. Foc a discreció. No han pogut evitar ficar-se a la ratera perquè en tenen vocació, però fins i tot atrapats no deixaran d’esgarrapar tot allò que tinguin a l’abast. Així, sentim que Òmnium és una entitat que viu de les subvencions, com si això l’obligués a ser fidel a alguna cosa o a alguna directriu d’algun partit; sentim que el president Montilla l’ha votat el poble i que la Junta d’Òmnium no, etc.

I tot plegat amb un primer objectiu que han aconseguit: crear la sensació de polèmica quan la polèmica és inexistent. No hi ha polèmica. Hi ha un president i un partit i tothom que poden entabanar que creuen que han de ser a la manifestació però no estan d’acord amb allò que diu la pancarta consensuada i que, diguem-ho de passada, és perfectament assumible. O potser Montilla no està d’acord que som una nació? O no està d’acord que nosaltres decidim?

I paral·lelament a la polèmica, a fer valdre la seva condició de president per fer xantatge, per fer veure que sense ell la manifestació no serà unitària i serà un fracàs. Si aconsegueix el seu objectiu de canviar la pancarta per la senyera, satisfet; i si no, a criticar els qui han impedit la unitat, quan en realitat ell és l’únic que posa en risc aquesta unitat. 

De tot plegat, però, se’n desprèn una percepció clara i creixent que la societat civil està fent molt bé les coses, que organitza consultes exemplars i manifestacions clarament unitàries i massives fins que treuen el cap alguns partits i ho emboliquen tot.

Aquests dies, al curs dels Juliols de la UB Com triomfar en la politica està sortint a cada dos per tres el tema de la suposada desafecció fins a límits irritants. És justament d’això que fan partits com el PSOE-C, que molta gent està farta: de les maniobres i les manipulacions i, sobretot i no em cansaré de dir-ho, de la manca d’honestedat. Al final, però, de totes aquestes pressions i manipulacions en quedaran dues coses: (1) que Montilla també serà al capdavant d’una manifestació en què l’independentisme serà l’expressió majoritària i més visible i (2) que, en qualsevol cas, Montilla serà al capdavant d’una manifestació que, a banda de les lectures possibles, té un lema: NOSALTRES DECIDIM. I això, tant per a ell com per a l’immadur de l’Artur Mas, tindrà conseqüències.

  1. Si no volem deixar la independència per 2016-2017 caldrà un tomb electoral inminent. Ni Montilla ni Mas estàn per la feina. Tots dos utilitzen tàctiques dilatòries.
    Tots ells podràn manipular i pressíonar tot el que vulguin. Però, la decisió la prendrem nosaltres quan anen a votar.
    Efectivmanet, tot està per fer, tot és possible.

  2. El problema és que les votacions són una trampa, perquè el vot independentista queda neutralitzat. Les regles de joc són corruptes i els partits actuals tenen copades totes les institucions. El sentiment identitari i independentista no aconsegueix arribar als llocs de poder. Això cal canviar-ho, i amb els actuals polítics no és possible. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!