Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

12 d'octubre de 2009
1 comentari

Columbus Day: History must be revised

Avui és 12 d’octubre i els catalans acostumem a fer botifarrades o a indignar-nos amb les manifestacions feixistes i les desfilades militars, però aquesta data va camí de ser el dia del joc dels disbarats. Als Estats Units la recorden com a Columbus Day i el seu debat ara mateix és reconsiderar la festa perquè hi veuen més el genocidi que no pas el descobriment. La gent se sol posicionar, com és lògic, al costat de les reivindicacions indígenes. Ja ens va bé que es revisin les coses, però posats a fer-ho, que sigui a fons; que llegeixin allò que diu el seu compatriota Charles J. Merrill, de qui ara s’acaba de publicar la traducció catalana del seu estudi Colom of Catalonia: origins of Christopher Columbus revealed. En català es diu: Colom. 500 anys enganyats, i Vilaweb ja ens n’ha ofert l’avançament editorial aquesta setmana.

(Actualitzat a les 12.25 h: ara mateix “Columbus Day” ja és trending topic al twitter i això té un efecte multiplicador en la quantitat de piulades.)

(Nova actualització: a la una del migdia ja és la sisena paraula més emprada; tot just ara Amèrica es va despertant)

(Actualització: a les dues de la tarda hora d’aquí ja és el tercer terme a twitter, les piulades entren de trenta en trenta i més d’un miler de persones ja han llegit l’apunt d’ahir.)

En la línia del que vaig proposar a l’apunt del 3 de setembre,
i com a prova pilot de cara a altres experiències, ahir i avui estic fent servir el twitter (disculpeu-me si em faig pesat
als seguidors habituals; només són dos dies) per reclamar, arran del 12
d’octubre, una revisió històrica a fons i d’àmbit mundial, en la línia
del que reclama Jordi Bilbeny i l’Institut Nova Història. Si m’hi voleu ajudar, a l’apunt d’ahir
ho explico: es tracta de fer piulades amb les paraules “Columbus Day”,
“History must be revised” i el que vulgueu per ampliar informació.
El twitter (i les aplicacions derivades) té un servei que permet fer cerques. Si hi cerqueu el terme “Columbus Day” veureu que a cada minut una dotzena d’americans fan una piulada sobre la qüestió per explicar que formen part de la desfilada (parade), que van a veure-la o que estan contents perquè no han d’anar a escola o enfadats perquè han d’anar-hi. Sovint n’hi ha que protesten perquè el seu país declari festiu un dia que per a ells és sinònim de genocidi.

En tots els casos, la modalitat de resposta permet adreçar-los una piulada personal. La modalitat “resposta” és pública i és millor que no pas el missatge directe privat perquè contribuïm a fer créixer el volum de presència de les paraules; la gràcia és que “Columbus Day” sigui trending topic, és a dir, un dels temes més discutits al twitter. Si a la piulada hi afegim un enllaç a algun web o algun apunt que permeti aprofundir en el tipus de revisió històrica, aquestes persones tindran accés a la informació que fins ara ningú no els ha donat. Després ja decidiran si volen saber més coses o no. Hem d’aprofitar que sigui un nord-americà com Charles J. Merrill qui escrigui que Colom era català. Els americans comencen a revisar la història, però es queden a mig camí. Des de Catalunya hi tenim alguna cosa a dir.

Fins ara, l’experìència és positiva. L’apunt d’ahir ja acumula centenars de visites i l’intercanvi d’informació i de perfils al twitter fa pensar que la qüestió va entrant a la xarxa. Aquí teniu una tria d’enllaços relacionats amb la qüestió:

1. Vídeo al YouTube on es demana que es reconsideri el Columbus Day pel motiu del genocidi. Web al qual remet el vídeo: http://reconsidercolumbusday.org/
2. Article de Paul Scott al Herald Sun.
3. Apunt del blocaire italià Andrea Contino.
4. Twitwall on s’informa dels actes anti-Columbus Day.
5. Article de Connor Dogherty i Sudeep Reddy al The Wall Street Journal.
6. Article a l’Star Exponent.
7. Web on es demana l’abolició del Columbus Day.
8. Pàgina de History.com dedicada a la controvèrsia colombina.
9. Llibre deThomas Bowden The enemies of Christopher Columbus.
10. Il·lustració denúncia d’Enzo Apicella.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!