Introducció

Aquesta vol ser l’exposició d’uns records al voltant del programa Un millón para el mejor de Televisión Española, feta perquè, amb el temps, no es perdi per complet la memòria d’uns fets que van succeir fa cinquanta anys i que, vistos amb la perspectiva actual, van ser petits i sense transcendència, però que, al seu moment, van tenir un ressò mediàtic important i, durant un cert temps, van deixar en l’imaginari popular el record d’aquells que els van protagonitzar, no tan sols per les proves que van haver de superar, sinó també per les, per a l’època, substancioses quantitats econòmiques —de 500.000 a 875.000 pessetes— que van obtenir cinc dels catorze concursants que hi van participar individualment en aconseguir anar superant les proves que se’ls van proposar.

Com que el concurs es va plantejar, al principi, com una contesa individual, quan els concursants van acabar la seva participació en solitari, tots els que no van ser eliminats van ser tinguts per guanyadors.

No obstant això, tretze mesos i mig després de l’inici del programa, i veient que cap d’ells no havia aconseguit el milió que donava nom al concurs, cosa que d’altra banda era gairebé impossible, Televisión Española va desafiar els cinc guanyadors a competir entre ells per determinar qui esdevindria el teòric «mejor» per tal de lliurar-li, finalment, el milió de pessetes.

Sorprenentment, quan es vol rememorar tot el que va succeir durant l’emissió del concurs, resulta difícil trobar informació fiable de com es van anar desenvolupant els programes i de l’impacte social que va representar. I el més sorprenent és que TVE sembla no tenir ni mitjans, ni interès per evitar que allò que actualment circula per les xarxes en relació amb un dels seus concursos estrella, que en aquell moment va marcar un salt endavant en la seva programació, no es correspongui en absolut amb el que va succeir en realitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *