Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

27 de gener de 2021
0 comentaris

Els orígens supremacistes del feixisme

Boris PahorLa pira al port, Periscopi, Barcelona, 2020, 285 pp. Traducció i pròleg Simona Škrabec

Una de les troballes literàries dels darrers mesos ha estat Boris Pahor. L’autor de Trieste, de llengua eslovena, és un dels darrers supervivents de l’holocaust nazi, i, tot i que un autor que ha tingut una trajectòria tardana, encara avui sembla actiu als seus cent vuit anys.

Els editoris de Periscopi han tingut el detall de publicar un recull de contes, molts dels quals, interrelacionats entre sí, en una elegant traducció i profunda anàlisi introductòria de l’escriptora esloveno-catalana Simona Škrabec.

Amb la majoria de relats centrats a Trieste, la ciutat que havia estat port de l’Imperi Austro-Hongarès, i que, després de la primera guerra mundial va passar a Itàlia (amb una breu etapa d’estatus internacional entre 1945- 1954), Pahor ens retrata la dissort d’esdevenir una minoria nacional en un territori. Els triestins de llengua eslovena han estat tradicionalment discriminats (encara avui), i van haver de passar per les múltiples humiliacions que implica tot nacionalisme estatal. De fet, la pira al port és un conte que relata la crema de la casa del poble eslovè de la ciutat, a càrrec dels feixistes, i que comptà amb la complicitat i simpatia de bona part de la comunitat italiana de la ciutat. De fet, les històries d’humiliació, de discriminació, de disglòssia apareixen transversalment en narracions d’una tristor aclaparadora, que ens permet comprendre la genealogia del feixisme com a aquella ideologia que es fonamenta sobre l’esclafament de minories ètniques i nacionals. No és cap casualitat que en la mateixa ciutat, el 1938, Mussolini presentés les primeres lleis racials italianes, o que a pocs quilòmetres es construís l’únic camp d’extermini nazi a Itàlia.

Nota: Ressenya publicada el gener de 2021 a la Directa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!