Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

15 de febrer de 2008
3 comentaris

Josep Cuní, el pitjor periodista de l’any

Deu fer quinze anys que sentia en Cuní a Catalunya Ràdio. El seu estil agressiu i transgressor, en aquella època, podia semblar més o menys atractiu, sobretot perquè feia el fals efecte d’intentar anar a l’arrel de la notícia, a treure l’entrellat profund dels diversos temes.
Després, és cert, va anar als Estats Units per un temps, i ben probablement quedaria molt afectat pel mal d’Arkansas. Aquesta malaltia és la del típic home acomplexat que, en veure les dimensions d’un país desmesurat, tant en les formes com superficial en els continguts, es deixa fanatitzar a l’estil dels predicadors que devia contemplar en un país on l’individu és tan fràgil que necessita lligar-se a les idees més absurdes que li donin escalf de comunicat.  

Avui, en Cuní és el típic periodista egocèntric enamorat de sí mateix, especialista en la curiosa tècnica de l’entrevistador-opinador, tan estrany a la tradició com al sentit d’ètica més elemental. És evident que tot periodista té dret a pensar el que sigui. El que no ha de fer mai és autoerigir-se com a pressumpte portaveu del poble, atiat per un alè messiànic que el fa representar-se com a l’elegit dels déus.
Hi ha molts que critiquen Jiménez Los Santos i César Vidal per les seves obsessions anticatalanes i antisocialistes. Cuní és el mateix, en català. Els exabruptes no surten de la seva boca, sinó de la seva mirada. El respecte pels entrevistats és nul. I els prejudicis substitueixen a les conviccions. La manera com tracta a la gent que gosa militar en un sindicat, ja sigui Saturnino Mercader, ja sigui Rosa Cañadell, ja sigui qualsevol que gosi mostrar-se com a políticament independent, és tot un exemple del que no ha de fer mai algú amb la responsabilitat de tenir una càmara al davant.
Amb aquest estil periodístic, qui pot gosar criticar la COPE?

  1. Fa vint-i-cinc anys m’entrevistà a Ràdio Barcelona, en un programa de matinada el qual ja tenia un cert renom: "Solos en la madrugada" –i és ben cert que érem sols, ell i jo, als estudis del carrer de Casp de Barcelona, no hi havia ningú més en aquelles hores–.
    La meua impressió és que actualment, si voleu amb més experiència, fa el mateix programa que aleshores, inquireix de la mateixa manera, mira igual, talla i t’interromp al seu gust i, si no li plau com li segueixes el fil, apa, passiu bé…
    Amb tot té en Cuní té la seua gràcia i no hi ha cosa que em produeixi més plaer (essent entrevistat) que traure de polleguera al qui m’entrevisti amb idees prefixades; gent com ell cauen de quatre potes al parany, com succeí el darrer cop que em féu demanar pel programa dels matins a la TV3. Quan vaig respondre, en directe i a la meua directa manera, a una pregunta sobre la ministra espanyola de Cultura, va tallar l’entrevista de cop. Encara ric ara.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!