Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

5 de setembre de 2007
8 comentaris

De la virtut de la desobediència

La desautorització de la Federació Catalana de futbol per organitzar l’amistós internacional amb Estats Units era d’esperar. És coherent amb un pensament molt arrelat, no al govern, no en els partits, sinó en la consciència col·lectiva espanyola i que és impossible canviar.
No pretengueu transformar res. No parleu de pedagogia. No serveix per a res. La manera de pensar no canvia mitjançant els petons i abraçades, tal com succeïa a la Casa de la Pradera.

És evident que en situacions com aquestes, només val la pedagogia dels fets. Henry David Thoreau ens deia que, davant la flagrant injustícia, davant qualsevol resolució absurda de qualsevol autoritat, la nostra obligació consistia en la desobediència civil, una actitud oberta que desafia allò que no poden prohibir o ordenar.
La Federació Catalana de Futbol no ha d’anar a cap tribunal. Això és fer el joc a la pròpia institució, és un reconeixement explícit que es pot tenir petits dèspotes irracionals com a autoritats. S’imposa la desobediència, acte de valor suprem. I ja va essent hora d’independitzar-se de la Federació Espanyola. Al cap i a la fi, són entitats de dret privat de les quals només cal un petit acte administratiu per desvincular-se. Als qui ens agrada el futbol ens encantaria un gest valent com aquest.

  1. Estic d’acord. i crec que el partit s’ha de jugar digui el que digui la
    Federació espanyola. I penso que s’ha de deixar ben clar això que
    assenyales: davant la flagrant injustícia, davant qualsevol resolució
    absurda de
    qualsevol autoritat, la nostra obligació consistia en la desobediència
    civil, una actitud oberta que desafia allò que no poden prohibir o
    ordenar.

  2. Alguns(massa)dirigents espanyols s’ho haurien de fer mirar. Potser els caldria una teràpia per no veure tan enemics per tot arreu. Espero només que els representants de l’esport català no s’acollonin i si cal tirin pel dret.  Ja n’hi ha prou de tanta tonteria! El camí clar s’orienta cap  a la independència!!

  3. Però em sembla que això que proposes és totalment inviable des del punt de vista pràctic. Si la Federació Catalana es desvincula de l’espanyola no crec que hi haguera molts clubs que s’hi apuntaren. Naturalment em referisc a Barça, Espanyol, Nàstic, etc, els clubs professionals voldrien estar al costat de la federació espanyola per no haver de ser expulsats de les seues lligues i competicions. Sense el suport d’aquests equips la federació quedaria esquifida i sense futur i no podria convocar ni un Catalunya-Malta, sense haver de patir per aconseguir jugadors d’un cert nivell. Com quasi sempre, tot depén que hi haja alguna entitat o persona important que faça el primer pas, o que més del setanta per cent de la població es senta frustrada amb aquesta situació i cree un moviment social capaç de fer girar el carro. I per desgràcia ni som tots els que volem, ni estan tots els que podrien fer bullir l’olla. Sóc molt pessimista al respecte del futur de la nostra llengua i cultura i no veig cap eixida digna a curt plaç.

  4. El nostre nivell de dependència és més important de lo que s’aparenta. Ens tenen agafats pels collons en molts aspetes que la majoria de la gent desconeix i els poders catalans amaguen, per això les frustracions són constants.
    Ens cal un poder fàctic català i per això caldria sensibilitat en temes de consum.
    No sé si m’explico?
    San Miguel, Moviestar, Pascual, La Caixa, us sona?

  5. Estic molt d’acord amb el teu article. Ja n’hi ha prou d’assumir tot allò que volen els espanyols. Jo encara no he superat el suport ciutadà a l’estatut que els espanyols ens han deixat tenir. No hi ha dret que fins i tot ens prohibeixin un partit de costellada. Jo també sóc partidari de la insumissió fiscal i de jugar aquest partit a totes. Salut des de l’Ebre estant.

  6. Crec que per la nostra banda, tots plegats, tenim d’espernegar tant com podem, però no estaria de més que els intel·lectuals -si més no, alguns- de les espanyes reaccionessin contra l’ actitud de la federació espanyola de futbol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!