Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

5 de desembre de 2008
3 comentaris

Sobre el Real Decreto-ley 9/2008

El BOE del proppassat 2 de desembre publicava el Real Decreto-ley 9/2008, de 28 de novembre, pel qual es crea un “Fondo Estatal de Inversión Local” i un “Fondo Especial del Estado para la Dinamización de la Economía y el Empleo”.

 

Aquestes mesures, unilateralment i precipitadament, decidides pel Govern espanyol es justifiquen en l’exposició de motius de la norma per la crisi financera excepcional que afecta també els ens locals. El gabinet presidit per Rodríguez Zapatero no ha estat capaç d’acordar dintre del terminis preceptius, ni el finançament local, ni el de la Generalitat i, a sobre, amb aquest decret-llei prescindeix de tota referència a les competències de les comunitats autònomes en matèria de règim local.

Les actituds polítiques adoptades pel president de la Diputació de Barcelona i l’alcalde del Cap i Casal, acollint-se immediatament a les eventuals ajudes dels fons estatals, contrasten amb el silenci del Govern de la Generalitat davant una invasió de competències, al meu criteri, evident. Allò procedent hauria de ser que l’Estat transfereixi a les comunitats autònomes els recursos i que aquestes els distribueixin entre els ajuntaments del seu àmbit territorial. Llevat d’unes tímides declaracions del conseller Ausàs posant de manifest aquest fet no s’ha donat cap pas per demanar un dictamen al Consell Consultiu per saber si aquest decret-llei respecta l’Estatut d’Autonomia vigent. Però no solament cal donar una resposta jurídica sinó també política ja que, en altre cas, com resultaran creïbles les denuncies sobre l’eventual vulneració de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional ?

Post Scriptum, 29 de desembre del 2008.

Segons publica avui el diari El Punt, el Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya ha encarregat un informe jurídic per saber si aquest decret-llei envaeix les seves competències.

  1. i aprofitren l’actual crisi per enfortir la nostra dependència econòmica i social cap a Espanya, i amb eixe objectiu, si fa falta, deixar morir tot el nostre teixit productiu.

    Per contra, nosaltres, en lloc d’aprofitar l’actual situació per posar en evidència que la nostra eixida d’esta crisi sols depèn de nosaltres mateixos sempre que tingam els intruments politics d’un estat propi, ens dediquem a perdre el temps en temes secundaris que l’esquerra espanyola ens indica (EpC, avortament, memòria històrica, etc.).

  2. Des de l’inici de la crisi s’està transmetent una imatge, crec que absolutament premeditada i planificada, que l’Estat és l’únic que pot incidir en la crisi, i per tant l’únic que pot resoldre els problemes “reals” de la gent.
    Ens estan donant una nova lliçó que deixarà una imtge difícil de borrar.
    No ens passen els calés que ens toquen per Estatut, i se’ls gasten repartint-los a tots els ens locals de totes les comunitats

  3. Molt bon anàlisis Jaume. No sóc jurista, sinó tècnic, arquitecte tècnic de fet, i no tinc més contacte amb l’administració que quan presento -de fet, presentava-, projectes per a concessió de llicències d’obres. Ara s’ha obert també per als tècnics una escletxa de feina amb aquest real decreto ley. Tot i això, certament crida l’atenció que des de Catalunya ningú posi el crit al cel dient que no tenint resolt el tema del finançament local -i castigant molt als promotors amb l’impost d’obres-, ara surtin amb aquestes, volent quedar els bons de la pel·licula. No conec el tema competencial que esmentes, però si és cert -tu n’ets un gran jurista- és molt fort, ja que no és una qüestió legal, és fins i tot una qüestió de país, de dignitat nacional, de saber posar “remeis aparents a les crisis” més enllà dels viatges als nipons. Perquè les diputacions no han posat el crit al cel? No era possible fer aquestes transferències econòmiques a la Generalitat i que aquestes les distribuissin? no hi hauria així més claredat en com s’han de tramitar i executar els projectes? Seria possible portar al nostre Parlament el debat d’aquest Decret? Que en pensen els de CIU i els d’ERC? perquè tant de silenci?
    Només he llegit per sobre el text per si m’encarreguen alguna cosa: i un detall, si llegeixes la disposició addicional setena, diu que hauràs de posar un cartell ben gran que digui Gobierno de España, manda…., els dies de les inauguracions de tantes obres tots reten gloria i honor al Regne d’Espanya, i nosaltres com a catalans tots callats i aplaudint. Espero que almenys cap conseller independentista es deixi caure, els vots seran per als de sempre, que cal dir-ho ho saben fer. Els altres de sempre, res de res, a dormir a la palla. Quina llastima, un altre oportunitat perduda, i passat l’estiu 2010 continuarem sense finançament autònomic i local digne, això si per al record quedarà penjada la placa de Gobierno de España, sembla allò dels anys del plans d’estabilitat, salvant les distàncies, tot i que ha passat mig segle com qui diu, i manen els del govern amic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!