Una dinastia fracassada

L’anunciat anunci de la fugida del rei emèrit, arran de la concatenació d’escàndols, no ens agafa per sorpresa. És més, probablement esdevingui un intent desesperat per tapar l’enèsima via d’aigua d’un règim que va començar a perdre flotabilitat des de principi d’aquest segle.

Probablement aquests dies es parlarà a bastament dels motius que han fet acabar d’aquesta manera tan esperpèntica la figura d’un monarca fermament blindat per l’estat profund i el conjunt d’interessos associats a la pervivència del franquisme en el règim actual. Probablement també hi haurà debats sobre la viabilitat d’una monarquia molt tocada tant per la feblesa del règim com dels errors personals dels titulars que ostenten el cim de la piràmide estatal. Tanmateix, en aquests dies que vindran, convé mirar en perspectiva el que sembla un graó més d’una dinastia fracassada.

Si bé la monarquia, com a concepte, sembla una anomalia en el conjunt de democràcies europees, la borbònica és un cas excepcionalment tòxic. Fent una repassada a la història dinàstica, observem el següent:

Carles IV: exiliat el 1808 (i mort a l’exili el 1819) després d’haver estat víctima d’un cop d’estat del seu propi fill i enfonsat pel desprestigi.

Ferran VII: exiliat entre 1808 i 1814. Va abdicar del seu regne en favor del germà de Napoleó per una gran suma de diners. Paradigma de la inutilitat, la seva política tan “absolutísticament” estúpida, li va fer perdre l’imperi.

Isabel II, la seva filla, coneguda per la seva incompetència política i corrupció econòmica la va portar a l’exili el 1868, on morirà el 1904.

El seu fill, Alfons XII, també l’haurà acompanyat a l’exili entre 1868-1874, fins que un cop d’estat reaccionari el torni a col·locar al tron, fins a la seva mort prematura.

Alfons XIII també va acabar a l’exili per aquesta barreja d’incompetència, corrupció i inutilitat política. Va exiliar-se el 1931, i morirà a la Itàlia de Mussolini el 1941.

El seu fill, Joan de Borbó, també va passar a l’exili la major part de la seva vida, entre 1931 i 1977 (tot i que, des de la victòria franquista seria un exili voluntari). Va donar suport al franquisme, i va ser traït pel seu propi fill a l’hora de saltar-se la línia dinàstica.

Efectivament, Joan Carles de Borbó també va passar els seus primers anys a l’exili, i sembla que hi acabarà els seus anys. Els escàndols econòmics, la seva incompetència política ha dilapidat el prestigi induït per la protecció dels mitjans i el blidatge de l’estat.

Queda l’actual inquil·lí de la Zarzuela, que tampoc es caracteritza per les seves habilitats personals ni polítiques.

Com a balanç, sembla increïble que tota una dinastia que ha comès errors de tota mena amb tanta persistència ocupi encara un tron quan, a més, representa una excepció en el conjunt de les dinasties reials supervivents a Europa. Cal recordar que tant la casa reial holantesa, noruega, britànica, danesa van mantenir el seu estatus per haver-se oposat al feixisme durant la Segona Guerra Mundial. En el cas espanyol és just a l’inrevés. Si hi són, és gràcies al feixisme en versió hispànica, l’Espanya franquista, aliada oficiosa de Hitler i Musssolini.

Entenem que hi ha un nerviosisme intens en el conjunt de l’estat profund espanyol que tracta de mantenir l’ordre de 1939, i per al qual, la dinastia borbònica esdevenia un instrument al seu servei que possibilitava la supervivència d’aquest ordre. La brutalitat anticatalana, la sortida dels caus del feixisme de carrer en base a Vox (i abans UPyD, i després C’s) no deixa de ser un intent desesperat per mantenir uns interessos més de grup que de classe. En tot cas, més enllà del que pugui esdevenir els propers mesos (que entenc que poden arribar a ser conflictius), queda demostrat que els Borbons ha estat una dinastia fracassada, la riota del món, els apestats que cap monarca europeu voldria tenir a prop, i més tenint en compte com s’han anat esdevenint fets que ens pensàvem inimaginables fa una dècada.

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.