Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

3 de juny de 2019
0 comentaris

Construir i habitar

Richard Sennet, Construir y habitar. Ética para la ciudad. Anagrama, Barcelona, 2019, 430 pp

Des de ja fa una bona colla d’anys, Richard Sennet és un dels meus autors de capçalera. Pensador brillant, aborda problemes complexos des d’una perspectiva interessant, amb una mirada intel·ligent. Sempre defugint els tòpics, i amb una gran prevenció que li evita ser excessivament categòric, construeix un relat ben creïble sobre com els processos de globalització estan debastant les relacions humanes, el treball, i tal com s’explica en aquesta darrera novetat, l’hàbitat, la pròpia ciutat.

Fa poc que hem hagut de suportar una campanya electoral municipal bruta i sense idees, en què els problemes sobre els quals es discutien, o bé no eren rellevants -l’absurda polèmica sobre els manters- o bé es feia sense la perspectiva adequada des d’una miopia irresponsable -l’habitatge, un dels problemes contemporanis més transcendents-.

Sennet, que escriu i pensa al seu ritme, i ens obsequia amb textos extensos, farcits d’anècdotes personals i una àmplia literatura acadèmica, sobre els problemes de les ciutats contemporània. Des dels orígens grecollatins, fins a les grans bombolles especulatives que tendeixen a fer de les grans ciutats una mena de parcs temàtics, l’autor fa un repàs a l’evolució de la ciutat, així com la seva tipologia, funcionalitat i possibles escenaris de futur.

A partir de la seva experiència personal en organismes internacionals tracta també de veure l’impacte de l’urbanisme en la vida quotidiana, així com en la interrelació entre una ciutat sempre canviant i unes societats que també muten de manera extraordinària. Això implica també abordar qüestions polèmiques, com ara els guetos, la multiculturalitat, els conflictes de convivència, la gentrificació i el gran problema actual, que només pot resoldres’s globalment: la bombolla especulativa que acaba amb l’habitatge com a dret individual.

Sennet no és un autor fàcil perquè sempre és molt matisat, i amb un punt de caòtic en les seves explicacions. Ara bé, i en el moment en què s’estan constituint nous ajuntaments, fóra una bona idea que els responsables municipals, se’l llegissin amb calma.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!