La dissolució d’Europa

Tots els professors d’història expliquen que Europa va néixer a l’antiga Grècia. Servidor de vostès, historiador contemporaneista amb certa predilecció per allò que en diuen “història immediata”, apostaria a què Europa haurà mort també a Grècia. Els diversos rescats financers, les terribles retallades que han empès milions de grecs a la misèria, l’austeritat imposada des de Berlín, que ha arribat a representar una caiguda del PIB comparable a l’ocupació nazi durant la segona guerra mundial, i finalment, la humiliació que va suposar imposar unes condicions draconianes després d’haver gosat organitzar un referèndum, ha suposat el certificat de defunció d’Europa, almenys de certa idea d’Europa.

A partir d’aquí, tot ha anat malament. Països com Polònia o Hongria desintegren les seves febles democràcies, mentre que Brussel·les tolera les derives franquistes d’Espanya i els seus policies que colpegen àvies per voler votar. Les decisions internes es fonamenten en la capacitat de pressió de lobbis i estats, on abunden polítics reciclats i d’escassa consistència tècnica i moral, o els càrrecs s’atorguen en funció de canvis de cromos en un casino on tothom fa trampes, com hem vist amb el nomenament de De Guindos al Banc Central Europeu.

Allò que havia estat un projecte noble: cercar la cooperació continental per tractar de reconciliar països que portaven generacions d’enfrontament, avui exhibeix una aluminosi preocupant. No és massa difícil arribar a la conclusió, que una vegada ensorrat el mur de Berlín, l’alternativa dels països comunistes (en realitat, tigres de paper, en afortunada metàfora de Mao Zedong) es va esfumar, i en aquest context les elits europees van prendre la decisió de retornar al paradigma desigualitari previ a la primera guerra mundial. Si bé Europa semblava inicialment un espai de comerç i intercanvi, una facilitat per potenciar coneixences mútues a còpia de llibertat de circulació i projectes Erasmus, avui sembla cada vegada més una sucursal de Davos o del Círculo Ecuestre: un espai de conspiració per apropiar-se dels recursos de tothom i menystenir-los.

Per contra, en les darreres dècades, Europa és la del Tractat de Maastricht, on s’aplica una agenda de política neoliberal que obliga als estats a obrir els seus tallafocs a les empreses multinacionals, que potencia reformes econòmiques en contra de l’estabilitat laborals, les retallades, l’obertura a la competència de sectors que haurien d’estar protegits, i finalment, unes maneres que atempten contra les més elementals formes de democràcia.

Cert que Europa va acabar a Grècia, tanmateix la manera com les elits europees van prescindir de les opinions d’holandesos i francesos quan van rebutjar la constitució europea, que poc després es va aprovar per la porta del darrere com a “Tractat Constitucional”, va evidenciar que les institucions no tenien cap intenció d’actuar democràticament, que Europa anava perdent el respecte de la seva ciutadania. No ha estat una caiguda del cavall sobtat, ha estat un procés lent de decepció i distanciament. Mesures, a més, com la directiva Bolkestein, que permet fer competència deslleial entre treballadors (la caricatura que es va fer del “lampista polonès” que rebentava salaris a la Gran Bretanya acaba per propiciar el que està passant: que la gent percep que amb la Unió Europea, perd sobirania dia rere dia.

Per això, el Brexit, els partits antieuropeus, fins i tot l’aparició del discurs antiimmigrant com a boc expiatori de les angoixes profundes, acaben esdevenint les sortides fàcils a problemes complexos, l’expressió catàrquica enfront a la impotència creixent que senten milions europeus respecte a aquesta involució antidemocràtica. El problema és que les esperances es dilueixen en veure com Grècia ha desaparegut del mapa després d’anys de misèria i patiment en silenci. És normal que molts ens vulguem  desfer d’aquesta Europa.

 

Nota: Càpsula setmanal al Girona Ara, de Fem Ràdio
Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.