Desmuntant Societat Civil Catalana

Jordi Borràs, Desmuntant Societat Civil Catalana, Saldomar, Barcelona, 2015, 221pp

Des de fa molt de temps, constato la solitud terrible de l’unionista demòcrata resident a Catalunya. Malauradament, el nacionalisme espanyol és tacat d’origen per una certa hegemonia ideològica vinculada a l’autoritarisme més ranci, monàrquico-anacrònic en perpectiva llarga, postfranquista des de la història més recent. És per això que podem considerar que la identitat espanyola,  actualment sembla segrestada pels fantasmes del feixisme hispànic. Espanya, des que es va dotar d’un sistema democràtic nominal, sembla haver estat incapaç d’articular una identitat més o menys presentable, amb escassa o nul·la capacitat de seducció, i certa addicció a la retòrica guerrera.

Si al llarg de les darreres dècades ha estat capaç de dissimular les seves carències, l’esclat del problema catala les ha evidenciat de manera crua, a ulls del món, i també a plena vista d’una opinió pública que s’estima més tapar-se ulls i orelles.

És així com pot explicar-se el fracàs terrible de l’intent d’organitzar civilment l’unionisme a Catalunya. El llibre de Jordi Borràs es dedica a disseccionar l’organització, a resseguir la seva anatomia i genealogia, a indagar al voltant dels principis polítics i el personal que hi ha al darrere de l’organització que fou dissenyada per esdevenir la nèmesi d’una ANC que efectivamement ha esdevingut un dels principals actors del procés.

I, tal com molts esperàvem, SCC, com la majoria d’entitats que, històricament han defensat (sovint amb les armes) una Catalunya espanyola, provenen d’aquells sectors reaccionaris, vinculats als sectors de la ultradreta i els actors habituals que perseguien jueus,  immigrants, esquerranosos, o qualsevol cosa que pugui olorar a democràcia.

El llibre esdevé un envejable exercici de recerca periodística en què es demostra amb fets i documents els lligams (d’altra banda no gaire invisibles) entre l’espanyolisme present a Catalunya i les tres potes del feixisme hispànic. En primer lloc, probablement el que té més transcendència política, l’aparell de l’estat, amb una presència important d’allò que en Lluc Salellas en diu “el franquisme que no marxa”, individus i institucions lligades al nucli dur de l’estat, o en termes turcs, l’”Estat profund”, amb noms i empreses que actuen com a cobertura política i probablement econòmica; el sector de “mamporreros”, és a dir, aquells grups i individus que van participar del franquisme en estrats subalterns i que beuen encara de l’herència ideològica del “Partido Único” (i que avui és atomitzat en diversos grupuscles feixistoides”, i finalment la connexió autòctona i rural del carlisme reaccionari tradicional del país, del qual procedeix bona part dels quadres de SCC, i on també s’adhereix bona part del carrinclonerisme catòlic preconciliar.

El resultat; un nucli impresentable que cerca desesperadament respectabilitat, i que tanmateix sembla impossible d’obtenir, malgrat els ingents esforços dels partits polítics del sistema estatal (C´s, PP i les restes del PSC). I tanmateix, els catalans no partidaris de la independència resten orfes d’una representativitat de prou dignitat democràtica. I no la troben per un terrible dilema: fins ara les forces antiindependentistes són antidemòcrates perquè són contràries a un referèndum. I és precisament un referèndum l’única possibilitat de reconduir el conflicte. I és precisament un referèndum el que resulta inadmissible per a un estat reclòs en el negacionisme de la plurinacionalitat de l’estat, un negacionisme que també ho és a l’hora d’enfrontar-se a un estat bastit damunt centenars de milers de cadàvers republicans en fosses anònimes i ocultes. Precisament la impotència democràtica és el que posa de relleu la identitat estatal, i la que empeny vers la ruptura (una república catalana a muntar de bell nou) a milions de ciutadans.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.