Les meves lectures d’aquest estiu

Mentre s’estingeix, a poc a poc, l’agost, faig balanç d’unes lectures d’estiu que, d’acord amb els temps que ens toquen, han estat poc lleugeres, i que m’han acompanyat aquests dies. Espero poder compartir amb els meus lectors alguns comentaris una mica més extensos en els propers dies.
M’he empassat dos títols del que seria el camp econòmic: Daniel Cohen: Homo economicus. El profeta (extraviado) de los otros tiempos, Ariel, Barcelona, 2013, una interessant reflexió sobre la degradació moral de la deriva econòmica capitalista actual. El segon títol, de Daren Acemoglu i James A. Robinson, Por qué fracasan los países. Los orígenes del poder, la prosperidad y la pobreza, Deusto, 2012, probablement un dels llibres que més polèmica i debat generen sobre les causes de les desigualtats i el concepte i responsabilitat de les “elits extractives” (tot i que, al meu parer, amb errors conceptuals profunds).
He tingut el plaer de llegir un gran llibre d’història, o amb major precisió, dels límits intel·lectuals de la història; Pere López Sánchez, Rastros de rostros en un prado rojo y negro. Las casas baratas de Can Tunis en la revolución social de los años treinta, Virus, Bcn, 2013. Obra que exigeix un esforç del lector, forneix de reflexions profundes sobre el paper de la memòria i l’historiador. 
Molt diferent, i amb una voluntat de divulgació una mica de l’estil Reader’s Digest, el llibre de Bill Bryson Made in America, an Informal History of the English Languaje in the United States, una manera agradable, i amb punts irònics, de mantenir la pràctica de la llengua de l’imperi.

Pel que fa a la poesia, l’esplèndida i bilingüe Antologia de Spoon River d’Edgar Lee Masters, en una gran traducció de jaume Bosquet i Miquel Àngel Llauger, i que els Llibres del Segle van publicar l’any passat.
Pel que fa a temes educatius, en una tarda em vaig llegir el llibre de la meva bona amiga Rosa Cañadell ¿Qué pasa con la educación? Preguntas (y respuestas) más frecuentes, El Viejo Topo, Barcelona, 2013, un llibre de tamany modest i de vocació Que sais-je? que respon fidelment al títol amb una intel·ligència condensada.

Enguany, cap novel·la. I no per manca de ganes sinó de temps! 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.