L’hivern del món

Ken Follet, L’hivern del món, Rosa dels Vents, Barcelona, 2012, 991 pp.
Ho confesso! Jo també llegeixo Ken Follet. Especialment en temps agitats i densitat informativa com aquests, la lectura fàcil de l’estructura Best-Seller té aspectes relaxants. I certament, no es pot negar que Follet i el seu equip de guionistes tenen per la mà l’escriptura que podríem definir com a solvent format de superproducció.
L’hivern del món és la segona part de la trilogia que l’autor gal·lès pretén escriure sobre el segle XX, continuació, amb les mateixes nissagues familiars, de La Caiguda dels Gegants, aparegut l’any anterior. Des de la Gran Bretanya, des de Rússia, des dels Estats Units, l’acció transcorre entre la dècada dels vint i finals dels quaranta, amb l’ascenció del feixisme i nazisme, la guerra civil espanyola, el crash de 1929 i l’emergència del New Deal, l’esclat de les diverses fases de la segona guerra mundial, la bomba atòmica i els indicis del que acabaria essent l’estat del benestar. Tot plegat des de personatges de diversos estrat socials, que tanmateix, no es poden sostreure a l’excessiva simplicitat. 

De tota manera, la principal virtut del llibre és que es tracta d’una relativa bona divulgació històrica que fa servir unes trames argumentals poc sofisticades amb personatges poc convincents. Un bon llibre divulgatiu i una mala novel·la, encara que escrita prou bé i amb prou ofici perquè sigui agradable llegir-se dues-centes planes una tarda de dissabte, i que l’acció avanci fluïdament. És el que té la indústria dels Best-Sellers, no massa diferent a l’estructura d’equips de guionistes de cul·lebrot, ni massa allunyada de la vella indústria de Hollywood. En tot cas és de destacar l’esforç de documentació pel que fa a la part històrica, cosa que fa la lectura recomanable per a tot aquell que busqui, com deia Pau Vila de la seva Escola Horaciana “aprendre del·lectant-se”.
Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.