Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

7 d'agost de 2012
1 comentari

23 coses que no t’expliquen sobre el capitalisme

Ha-Joon Chang, 23 cosas que no te cuentan sobre el capitalismo,  Debate, Barcelona, 2012, 316 pp.

Fa alguns anys vaig tenir l’oportunitat de llegir el llibre de Pepe Rodríguez, mentiras fundamentales de la Iglesia Católica. En aquest, l’autor tractava de desentrellar les diferències entre mithos i logos. El resultat, era implacable. El que tractava de passar-se per veritat absoluta resultava ser, en el fons, una construcció intel·lectual que tractava de justificar el domini real de l’individu a partir de la manipulació dels fets. I per demostrar-ho, Rodríguez realitzà un exhaustiva demostració de la falsedat de bona part de les premisses teologals, tot fent servir les mateixes fonts emprades per la teologia critiana.
M’ha vingut al cap aquest antic llibre a l’hora de llegir el prestigiós economista coreà i professor d’Economia Política de Cambridge. L’autor posa en evidència la condició actual de l’economia neoliberal com a conjunt de creences de matriu religiosa, que no té res a veure amb la ciència, i que fa servir determinats axiomes per justificar l’esclafament i la submissió de l’individu als més rics. I als economistes neoliberals, que dominen les institucions i les polítiques governamentals com a uns creadors de “realisme màgic”, amb resultats terribles.

El text de Chang funciona precisament com una mena de catecisme de preguntes respostes. Potser precisament per aquesta necessitat de desmentir determinades creences sense fonament que avui són axiomes. Amb una estructura senzilla, l’economista exposa algunes d’aquestes creences que es fan repetir fins a la sacietat a les escoles de negocis com: el lliure mercat és sinònim de llibertat, els mercats són intel·ligents, internet representa una revolució econòmica, el capital no té pàtria, desindustrialitzar-se equival a ser un país desenvolupat, Àfrica és condemnada al subdesenvolupament, l’enriquiment dels rics és positiu per als pobres, és justificable que als directius se’ls pagui cinc-centes vegades més que als pobres, els mercats són eficaços, o els economistes són imprescindibles. A continuacó tomba aquestes premisses amb dades reals, documentades i amb quelcom que ja fa anys desaparegué del discurs econòmic; sentit comú.
El resultat: el neoliberalisme és una enganyifa, una estafa, una teologia que busca justificar el nou ordre feudal dels més rics, com els teòlegs cristians van construir una explicació mítica que justifiqués la subjecció de la majoria als déus a la terra.
Per tant, el coreà (amb brillants referències a experiències a Àsia i Àfrica poc conegudes aquí, és capaç d’escriure unes reflexions brillants en el que constitueix un llibre imprescindible per a tots aquells qui, partidaris o no del capitalisme, requereixin construir un discurs alliberador dels temps actuals on sembla que els teòlegs econòmics (altrament dits neoliberals) ens hagin condemnat a aquest infern a la terra.
  1. Dues anotacions al seu apunt:

    1. Sense treure merit al llibre per vostè esmentat, en Pepe Rodríguez -que jo sapiga- mai ha demanat perdó per la “feina” feta a una organització propera a l’Opus i que s’encarregava, entre altres coses, de -textualment- segrestar persones joves que havien ingressat en alguna “secta” i “desprogramar-les”. Potser aquest i altres llibres van ser per rentar tanta roba bruta (rectificar és de sabis, diuen… però no haguerà sobrat una disculpa pública).

    2. No s’ha de confondre la teologia catòlica [romana] amb la [les] teologia[es] cristiana[es].

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!