Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

14 de març de 2012
2 comentaris

Teresa Pàmies, una pionera memorialista

Nota publicada al Diari de Girona

Amb Frederica Montseny i Mercè Rodoreda, l’escriptora Teresa Pàmies ha estat una de les grans figures femenines de la Catalunya del segle XX, en què es combina literatura, activisme polític i capacitat d’establir un relat històric sobre la Catalunya de la guerra, l’exili i la dificultat del retorn. I a partir de la seva popular obra literària ha estat una de les pioneres del que s’ha denominat coetàniament com a “literatura del jo”, proper a la idea de Pierre Vilar de l'”egohistòria”. Això és la voluntat, des de la memòria, d’establir una anàlisi de l’experiència col·lectiva propiciada pel canvi històric.

Llibres com Quan érem capitans, Quan érem refugiats, Testament a Praga, conegueren l’èxit als setanta. Aquest ressò, no sempre apreciat per la crítica, fou degut a una gran capacitat estilística, i sobretot pel verisme, detall, anecdotari i descripció de la gran epopeia dels derrotats a la guerra, en uns anys on la literatura catalana es recuperava simultàniament a la memòria republicana. En una època d’efervescència social, el seu testimoni com a jove revolucionària, refugiada itinerant, desencisada comunista i activa militant cívica, captivà un públic que redescobríem el passat. La seva militància política en el PSUC, també li raportà un protagonisme cívic mereixedor de reconeixement en el segle on l’única revolució reeixida fou la de les dones.
  1. Amb ella, també els altres. Ella n’era la capitana, però la tropa anònima que va haver de travessar la frontera va ser molt nombrosa. Van haver de deixar família i país per haver lluitat per la llibertat i per Catalunya. El meu avi, per exemple, que regentava una gran perruqueria masculina a Girona a la mateixa plaça de la Llibertat. Quan finalment va poder tornar amb certes garanties dels militars, va veure com se li feia el boicot per “rojo separatista”. I, com que també rebia anònimes amenaçes de mort, va haver d’abandonar la seva ciutat. Amb la Teresa, també l’homenatge a les víctimes del feixisme nacional espanyol. 
  2. Enèsim homenatge a qui com el seu marit fou una defensora de l’estalinisme, el règim més repugnant del seu temps. El seu fill acumula capital a costa d’insulsos quan no deplorables articles publicats a les tribunes progre-franquistes (LaVanguardia, El País…) i llibres de nul·la qualitat, frívolament insignificants, i de mal gust, quan no de molt mal gust.

    Viure de llibres-victimistes que exploten la mentida de l’exili dolorós per part dels qui varen viure a costa dels soferts hongaresos, txecs o russos que els aguantaven i patien i del diner aliè té tela.

    Fer-li un llibre-homenatge a Pasionaria ja és definitiu.

    Teresa Pàmies, López Raimundo, Pasionaria, Carrillo, El Campesino, Comorera, … tela tela tela. El sindicato del crimen (impune). La Komintern va fer molt mal.

    http://www.red-libertaria.net/pdfs/terror-bcn2.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!