25 de març de 2013
2 comentaris

INFORME REVISAT SOBRE L’ENS RTVV DESPRÉS DE L’ERO

Hem revisat alguns noms matisant algunes informacions i hem inclòs alguns noms propis que ens han arribat a posteriori gràcies a la confiança que ens han demostrat els treballadors. Hi destaquen noms com els del clan Tamarit, els periodistes del departament multimèdia amb vincles amb Libertad Digital, la germana d’una altra diputada del PP i alguns altres. Cal aclarir que els caps de departament, de secció i d’unitat, són, segons va informar el secretari general, els qui s’han encarregat de concretar el calendari d’eixides. Curiosament, sempre han triat que eixiren primer els que s’han significat contra la política del PP a RTVV.

 

Començaré per deixar clar el caràcter provisional d’aquest informe atès que la direcció general no ha respost les demandes quant al llistat definitiu del personal despatxat i el personal que continua. Una vegada més he de denunciar l’obscurantisme que practica el Partit Popular i que  impedeix disposar de la informació necessària per a exercir la meua reponsabilitat com a conseller de RTVV. La transgressió sistemàtica dels mínims democràtics en la gestió de RTVV ha sigut peça clau de l’estratègia de terra cremada dels actuals gestors i del propòsit de blanquejar moltes de les decisions laborals –places dels que s’hi queden o se’n van, si se’n van,  al final del procés.

 

Per això, he hagut de partir del llistat que va facilitar l’empresa el mes d’agost quan va dur al Consell d’Administració l’aprovació de l’ERO al qual em vaig oposar i que fou aprovat vergonyosament, amb nocturnitat i traïdoria, la matinada del 22 d’agost de 2012 amb els vots dels consellers proposats pel PP. He hagut d’anar traient del llistat les eixides comunicades als sindicats i després he hagut d’anar preguntant per tal de polir possibles errades. Cal remarcar que l’empresa no ha facilitat els llistats tampoc al Comitè d’Empresa i que la petició que han fet a la Inspecció de Treball tampoc no ha estat satisfeta fins aquest moment.

Recorde al lector abans de res que RTVV està constituïda, d’acord amb la llei de creació de 1984, per l’Ens públic RTVV que gestiona dues empreses RAV (Ràdio 9) i TVV (Canal 9, Punt 2, i NOU 24 -aquest darrer canal suprimit fa poc). Les dues empreses són controlades per l’Ens públic on hi ha la direcció general, secretaria general, controller, recursos humans, departament jurídic, econòmic i compres.

El primer que crida l’atenció de l’aplicació de l’ERO a l’Ens RTVV és el ball de xifres quant al que va aprovar el CA. Així, l’Ens tenia, a data 21 d’agost, 241 treballadors. L’informe PwC, de la mediocritat del qual ja ens hem ocupat en altres papers, el qual va ser assumit integrament per RTVV per a proposar l’ERO, entre altres coses perquè l’havia dictat la mateixa direcció de RTVV, plantejava que, després d’aplicar l’ERO, l’Ens estaria format per 72 persones. La revisió del llistat final puja a 98 treballadors que s’hi han quedat, 26 treballadors més dels previstos i que es poden explicar per la senzilla raó que dels departaments sensibles –econòmic, jurídic i compres- ha sortit ben poca gent. L’estratègia evident és mantenir tots aquells que podrien filtrar contractacions fora mida, irregularitats, corrupteles que permetrien denúncies i que posarien en perill la política de blanquejar el passat i tapar per sempre més la malaptesa i el descontrol econòmic que ha caracteritzat l’Ens. Amb tot, a l’Ens s’ha quedat una poca gent que per tenir oposició aprovada, pel treball que realitzen i per tal de maquillar la massacre de bons professionals, han mantingut perquè facen la feina i per poder dir que no ha estat una neteja ideològica.

La Unitat de Documentació ha estat la primera en ser desmantellada, tot sent els treballadors més significats contra l’ERO els primers en ser despatxats. Es tracta, majoritàriament, de treballadors amb plaça aprovada per oposició i que, en alguns casos, portaven més de 20 anys a RTVV. Mentrestant, altres sense plaça, interins i gent contractada a dit seran els darrers en eixir al juny o a l’agost. Després explicaré què vol dir això de les darreres eixides i què s’hi pot amagar darrere.

A la Unitat de Documentació, continua Maria Angeles Marcos –germana de la diputada del PP Verónica Marcos– a la qual van fer Cap per a acontentar a Sanz fins que es va agafar una baixa llarga que comentaré després. També ha estat Cap d’Àrea en Documentació ESTEBAN PIQUERES HERNÁNDIS, regidor de Càrcer amb el PP, i família de Noélia Estarlich Hernándis, subdirectora de Recursos Humans. Formen part del que ha RTVV s’anomena el clan de la Ribera, la gent del PP que va entrar quan Aurelio Hernández era el president del CA.

També es queda a Documentació JOSEFINA RISOTO BOLUDA, la dona de Pedro Muelas, exdirector del diari Levante-EMV i actual cap de premsa de la Diputació de València que presideix Alfonso Rus. Risoto té plaça de documentalista, però ocupa quasi a perpetuïtat una plaça de Tècnic Superior de Documentació i disposa de 4 plusos setmanals. Muelas, des del diari, va actuar amb molta benevolència i va fer com que no s’assabentava de les malifetes de Vicente Sanz. 

Altres noms de l’entramat del PP que contradiuen la literatura de l’ERO aprovat:

MARIA ÁNGELES NAVARRO, estava abans al Dpt. de Formació. S’hi trobava 
en excedència quan es va aprovar l’ERO. S’incorporà a meitat de setembre a
 la seua plaça a teletext del dpt. de Multimèdia. És de l’OPUS i el seu marit, 
Clemente Clemente, fou assessor de Juan Cotino en la conselleria. Ara fa de 
palanganer a a la Conselleria de Justícia.
 
LUIS TAMARIT, auxiliar d’explotació, va entrar a substituir a M. A. NAVARRO 
quan aquesta se’n va anar a Formació. Ha continuat quan aquesta s’ha 
reincorporat i té prevista l’eixida el 30 de juny. Fou fundador del sindicat USO 
a RTVV i cap de llista. Amic de Vicente Sanz que va usar aquest sindicat com 
a força de xoc contra els sindicats de classe. Tamarit va col·locar els tres fills, 
dos barons i una dona, a TVV. Amb l’ERO, un fill se’n va i l’altre, SALVADOR 
TAMARIT NIETO, es queda d’auxiliar d’explotació amb un contracte d’obra. 
La filla, ÀFRICA TAMARIT, té un contracte de relleu i es quedarà tres anys 
com a mínim, tot i que quan se li acabe el relleu li poden donar algun altre 
contracte, abans feia substitucions, com han fet fins ara per mantenir els 
fidels.
 
ANA MARIA LLOVERA, periodista adscrita al dpt. Multimèdia. Afiliada a USO.

 

IGNACIO SALINAS CANTÓ, periodista adscrit al dpt. Multimèdia. Amb la seua empresa unipersonal, va guanyar el concurs per a fer-se càrrec de TVO, la televisió local d’Ontinyent, quan governava el PP. També fou cap de premsa de l’alcaldessa popularista d’Alzira Elena Bastidas. Va posar en marxa les TDT de Libertad Digital al territori valencià. Desconeixem si mentre feia aquestes activitats continuava cobrant de RTVV o estava en excedència. Més informació al següent enllaç:

http://www.levante-emv.com/comarcas/2008/06/20/alcaldesa-adjudica-tv-municipal-ontinyent-empleado-jimenez-losantos/462613.html

 

CAROLINA LLORENS RAGA. Tot i que treballa a l’Ens, manté la seua plaça a TVV. És la dona de José Rafael Tamarit Sotomayor, l’alcalde d’Albalat dels Sorells. Ha estat llargues temporades de baixa laboral, uns dels criteris de baremació que penalitzava.

CARMEN ALEMANY LÓPEZ. És la nora d’Emilio Fernández, qui fou molt de temps president del CA. És de l’Ens, però treballa a TVV, al contrari que l’anterior. Una prova que han aplicat els criteris de l’ERO com els ha vingut de gust.

ALEJANDRA GIMENO VALERO. És filla de Concha Valero – secretària del Secretari General durant molts anys- qui va col·locar el gendre, Javier Martínez Vivanco, casat amb Alejandra, i les dues filles: Alejandra i Esther (aquesta a TVV). Ambdues aprovaren una plaça de promoció interna plena de denúncies i irregularitats.

MARIA ÁNGELES MARCOS PUIG. Germana de la diputada i exsecretària  de Nuevas Generaciones del PP Verónica Marcos. Li van fer una plaça a mesura en les oposicions de 2003. És Tècnic d’Investigació i Audiència. Mai no ha treballat en Audiències perquè el cap no la va voler en vista dels pocs coneixements que tenia sobre audiències. Va anar a parar al Centre de Formació (un altre dels reductes de Vicente Sanz) on va durar poc perquè no li agradava aquell treball. Va desembocar en Documentació on la va acollir Lola Alfonso, li va donar una Jefatura d‘Àrea i s’encarregava només de fer horaris i torns, a més de fer corredors. Es va quedar embarassada i va enllaçar les 16 setmanes del permís de maternitat amb una I. T. pel període màxim permès per llei (quasi 18 mesos). Així va criar la seua filla sense haver de demanar excedència. Després va tornar a Documentació i a les poques setmanes es va tornar a quedar embarassada, tot repetint la mateixa jugada de la I.T. Pràcticament no ha treballat. Actualment depèn de la Secció Econòmica de Programes i fa treball administratiu, a més de seguir fent corredors. En teoria se’n va el 31 d’agost però és la candidata número 1 a continuar per alguna jugada de l’empresa.

JOSÉ LUIS PEÑARRUBIA CARRIÓN. És el cunyat de Maria Ángeles Marcos. Va accedir el 2003 a una plaça de la seua titulació (Estadístic-programador) tot i que ja n’hi havia un en Audiència. Allà segueix, encara que ningú no sap què fa.

LAURA GOMAR PIERA. Contractada com a Experta en Producció després de suspendre les oposicions a Ajudant de Producció. És filla de Javier Gomar, director de RNE en l’època d’Aznar, director de Ràdio 9 després i refugiat a RTVV fins que l’han nomenat director de RTVE CV amb el govern Rajoy.

ROSER LAO ALEMAN. Tot i que és de l’Ens RTVV treballa a RAV fent de tot menys d’administrativa que és la seua categoria. Ja ens n’ocupàrem a l’informe sobre Ràdio 9.

PILAR NADAL OLTRA. És la dona de José Vicente Villaescusa, el exdirector general de RTVV. Quan manava el seu marit va guanyar una plaça com a experta en Serveis Multimedia.

D’altra banda, crida l’atenció que alguns dels adeptes al PP afectats per l’ERO són previstos per a última hora; a juny o agost. Resulta molt sospitós que noms tan significatius com dos dels que han aplicat els barems per a l’Ens i han fet les llistes de despatxats apareguen per a ser acomiadats a l’estiu. Són:

CARMEN ANDRÉS FERRI. Cap de la Unitat de Personal i amiga íntima de Noelia Estarlich.

JAVIER MARTÍNEZ VIVANCO. Pertany a una famosa família d’endollats. Gendre de Concha Valero i marit d’Alejandra Gimeno.

MARTA SANCHEZ CORTES, Dpt. Comercial de RTVV, auxiliar  administrativa. 
Té un contracte indefinit. Sortirà el 30/06/2013.Va donar a llum a finals de 
gener. Estarà de baixa fins a finals de juny quan s’incorporarà se suposa que 
per a ser acomiadada. És germana de Mª SAGRARIO SANCHEZ CORTES 
(qui fou alcaldessa de Xest i membre del CA de RTVV fins que va pasar a ser 
diputada del PP a les Corts).
 
MARIA BELTRAN MARTINEZ, Dpt. Comercial de RTVV, telefonista-
recepcionista. Té un contracte d’obra. Sortida prevista el  30/06/2013.
És germana de PERPETUA BELTRAN MARTINEZ, qui fou directora de 
comunicación de Serafín Castellanos.  Ara està en RTVV (Dpt. Comunicació 
i Marketing) i ha format part del grup de negociació de l’ERO a RTVV, tot 
i que és periodista-redactora de TVV.

 

També surten el 31 d’agost:

MERCEDES ANDALUZ (Més coneguda com Aidé). ExCap de Gabinet de la direcció general. Sense treball assignat. Té una plaça del Grup 1.

LORENA ESTEBAN TORRIJOS. Tècnica de Prevenció. Del clan Sanz que va crear el Departament de Prevenció al seu caprici i on tots eren endollats o gent del partit.

RAÚL UBIEDO DE OÑATE. És el marit d’Ana Alemany, subdirectora econòmica. Va entrar a una plaça d’auxiliar administratiu només guanyar Zaplana les eleccions el 1995 amb altres cadells de Nuevas Generaciones. A les oposicions del 2003 va obtenir una plaça de Tècnic Mitjà, unes oposicions plenes de sospites: quasi tots els del PP van traure un 10 o quasi.

JOSEFA TORMOS MUÑOZ. Militant del PP. La germana (María del Carmen Mercedes Tormos) és tinent d’alcalde a Albalat dels Sorells. És auxiliar administrativa, però mai no ha aprovat una oposició. Els seus contractes sempre han sigut d’interinitat o pel 3% de lliure disposició del director general. Mai no ha deixat de treballar perquè ha anat enllaçant contractes.

Si tenim en compte que l’ERO acaba el 31 d’agost, tots aquells que romanguen al seu lloc de treball el dia 1 de setembre quedaran fora de l’ERO. Creix la sospita que el PP prepara alguna jugada bruta o alguna excusa formal que permeta mantenir aquesta gent –defectes de forma, no comunicar l’eixida, etc. Mentrestant, també els permet dir, de moment, que han tirat gent seua i que han sigut imparcials, per a després rescatar als qui vulguen per “raons organitzatives”. Aquests de la llista són clars candidats a quedar-s’hi. Sorprèn la tranquil·litat amb què viu el seu acomiadament aquesta gent. Sembla com si no tingués res a veure amb ells. Resulta, a més,  curiós que siguen ells, Pepa Tormos, Raúl Ubiedo, Lorena Esteban, Aidé, amb Ángela Primo, qui estiguen comunicant els acomiadaments i presentant la documentació als despatxats. ÁNGELA PRIMO CRESPO és la filla de Maria Ángeles Crespo, alcaldessa de Carlet, i antiga parella de David González Wonham (Tècnic Organització Recursos Humans). També és del Departament de Prevenció on el presumpte assetjador sexual i exsecretari general de RTVV, Vicente Sanz, va muntar un dels seus corralets.

Preguem que difongueu aquest informe a tothom que cregueu que li pot interessar, mentre esperem que els tribunals s’ocupen de totes les gravíssimes irregularitats d’aquest ERO impulsat pel PP que ha destruït, després de segrestar durant anys, el principal mitjà de comunicació públic dels valencians, tot deixant un deute de prop de 1300 milions d’euros, un teixit industrial audiovisual arrasat i un greu retrocés democràtic quant a informació, cultura i promoció de la llengua pròpia.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Només una puntualització IMPORTANT: estic un mica fart de llegir implícitament l’ecuació contractat=endollat. He de recordar que a RTVV sempre hi ha hagut una borsa de treball composta pels aprovats sense plaça de les diverses oposicions i que aquesta fórmula de contractació sempre ha estat recollida dins el conveni. PER FAVOR mireu de distingir, per tal com hi ha persones que han aprovat fins a 3 vegades sense plaça (això no és el perfil d’un endollat, no trobeu?) i ara, ja des del carrer, fa molt de mal que ens col.loquen dins el sac equivocat.
  2. Molt bé. Però cal ampliar informació. Esta és la meua aportació:
     – Atenció amb les expressions. Queda molt malament no conéixer els noms correctes de les cadenes de TVV. Punt Dos ja no existix. Es va canviar el nom per Nou Dos. És una favada però cal ser exactes.
     – Respecte a a les 26 persones de més que s’han salvat. No estic d’acord que vinguen dels departaments Econòmic, Compres i Jurídic. D’acord amb què dits departaments s’han salvat, percentualment, molta més gent que en la resta d’àrees. La raó pot ser que siga per tindre informació confidencial; o simplement perquè el seu cap (Ricardo Calataiud) va aconseguir que es quedaren en la negociació amb PW y/o Garrigues, cosa que altres caps no van fer, o un cúmul de les dos raons. Però la veritat és que en els models de PW, i en el de Garrigues, ja es contemplava que la majoria de treballadors d’estos departaments es quedaven. Així que els 26 de més caldrà buscar-los en altres departaments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.