19 de febrer de 2012
Sense categoria
1 comentari

ENCONTRES I LA SUBORDINACIÓ DEL VALENCIÀ

Encontres és l’únic programa cultural de RTVV. S’emet cada dilluns prop de les 23 hores per Canal Nou Dos, i la seua audiència branda entre l’1 i el 3%. El director i presentador és Ricardo Bellveser, antic cap de redacció del diari Las Provincias, qui alhora és director de la Institució Alfons el Magnàmim, membre del Consell Valencià de Cultura i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. És l’intel·lectual orgànic del PP amb més càrrecs i sous. Al programa que dirigeix, contravenint la LLei de Creació de RTVV, dedica més temps a la producció cultural en castellà que a la promoció de la literatura en valencià. Quant a la literatura de la resta del domini lingüístic català, senzillament és inexistent.

Divendres passat vaig publicar un article al web dels guionistes valencians en el qual a mena d’exemple de la mala televisió que patim em referia al programa Encontres i el seu director en aquests termes: “especial menció mereix l’intel·lectual orgànic Ricardo Bellveser, amo i senyor de la cultura a RTVV,tot i la vergonya que produeix sentir-lo parlar valencià- i director de l’únic programa cultural a RTVV, pel qual passen amb facilitat els escriptors de la quadra dretosa i és escàs o impossible trobar els autors valencians que escriuen la seua obra en la llengua pròpia”. El mateix divendres, vaig rebre un e-mail del programa en què, a mena de rèplica m’informaven  dels llibres que havien tractat en els darrers mesos. Potser pensaven que tenien raó i tot.
Per fer-m’ho més llegidor, destacaven en groc els llibres en castellà d’autors valencians i en blau els llibres en valencià, per diferenciar-los de la resta de llibres en castellà. La prova la donen ells: el 66% dels llibres en castellà i la resta en valencià. Sembla lògic deduir el lloc que li reserva, a la producció literària en llengua pròpia, la televisió que l’hauria de promoure. Si a RTVV tampoc no és considera la pròpia literatura com a referent central en l’únic programa cultural, vol dir que defensen la situació de subordinació front al castellà. D’altra banda, no paga la pena entrar-hi a considerar el biaix ideològic de la majoria dels convidats. Per sort, no tenen l’excusa que ens falte literatura. Les darreres dècades són les millors de la literatura en català al País Valencià des del segle d’or.
Curiosament, el programa del dia 20 de febrer que anuncien, sembla fet gairebé per contradir-me. És un goig comprovar que els articles, de tant en tant, fan canviar alguna cosa.
Quant a la resta, a RTVV s’està coent una greu agressió als drets culturals i lingüístics dels valencians que s’afegeix a la fastigosa manipulació informativa. Seguim esperant l’avantprojecte de llei que pretén liquidar l’actual RTVV, despatxar més d’un miler de treballadors i deixar en mans dels grups mediàtics de la dreta espanyola la graella televisiva.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Amb els meus respectes, crec que t’has excedit carregant les tintes contra Encontres. Diria que han estat majoria les setmanes que he vist algun escriptor o escultor o arquitecte valencià en valencià. D’escriptors, a més de Josep Piera i J. F. Mira ahir (de veres vols fer vore que van fer eixe programa pel teu article??) recorde ara Baixauli, Silvestre Vilaplana, Esperança Camps, Xavier Aliaga… I fa temps, al principi del programa, van entrevistar Serrat, en català.
    A més, tot i que Bellveser ho fa prou malament com a presentador i és cert que acumula moltes coses, fa temps que va dimitir de l’AVL, precisament per acumulació de faena…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.