24 d'octubre de 2020
0 comentaris

El tractament informatiu del juí als presos polítics catalans en À Punt Mèdia.

Ara, quan s’ha absolt el Major Trapero i la cúpula dels Mossos a l’Audiència Nacional, sembla clar el muntatge policial-judicial que va significar el judici en que es va condemnar els presidents d’Òmnium Cultural i l’ANC, una part del Govern de la Generalitat i la presidenta del Parlament de Catalunya. Tanmateix, el tractament informatiu en À Punt va mantenir un perfil clarament esbiaixat en favor dels interessos del Gobierno del PP.

Quan a l’estiu de l’any passat vaig demanar públicament la dimissió de la directora general, em vaig referir de manera genèrica, per economia de llenguatge, a les deficiències en l’àmbit dels informatius, tot i que en el meu escrit al Consell Rector de la CVMC començava dient: “Al Contracte Programa s’explicitava el “compromís de lideratge informatiu que se sustenta en el fet de ser referent en els principis bàsics de credibilitat, rigor, veracitat, imparcialitat, neutralitat i independència”. Podem constatar després del temps transcorregut que no només no hem aconseguit ser referent sinó que s’han donat diversos episodis en què han fallat els principis bàsics que es reclamaven. No som ni tal sols un actor a tenir en compte en l’espai comunicatiu valencià.
El fet de no poder explicar públicament totes les males pràctiques que denunciava internament, la peculiar manera de procedir dels mitjans de comunicació dominants al País Valencià –només Vilaweb va reproduir íntegrament la nota de premsa– i l’estratègia de desqualificació personal que van practicar i practiquen alguns actors destacats de la política valenciana, més penosa com més pròxims se’ls suposava, ha contribuït a donar una imatge de mi que podríem resumir en epítets com extremista, eixelebrat, exagerat, radical, impacient, colèric, histriònic i perles d’aquest estil provinents del foc amic. Sembla que no queda res d’aquell professor de sociologia, investigador de la comunicació, pioner en la recerca del sistema comunicatiu valencià. Ningú no em va contestar amb arguments a les meues queixes sobre el funcionament de la plataforma mediàtica pública, només amb desqualificacions. De vegades, sorprèn i fa pena que, fins i tot persones que consideraves amigues, hagen assumit aquest argumentari tòxic. Passats més de nou mesos de la meua destitució com a membre del Consell Rector per decisió del grup parlamentari de Compromís, potser ja va sent hora que explique algunes qüestions rellevants que podrien fer pensar a alguns dels qui han acceptat acríticament aquest estat de coses. Així ho vaig fer darrerament en l’entrevista que vaig concedir a Nosaltres la Veu.
L’altre dia, quan estàvem tractant en la classe de Sociologia de la Comunicació els estudis sobre les notícies, el newsmaking i l’anàlisi de contingut, a l’hora dels exemples pràctics els hi vaig mostrar el treball d’anàlisi que vaig fer sobre el juí del procés en À Punt. Les estudiants se’n feien creus. No podien entendre com això s’havia consentit, com ningú se n’havia queixat. Reflexionàvem sobre els poderosos determinants socioeconòmics i polítics que pesen sobre la realitat valenciana. Vaig haver-los de dir que sí, que me n’havia queixat i molt i que no m’havien fet cas. Això sí, em donaven la raó al Consell Rector i no hi havia més conseqüències.
L’anàlisi exhaustiva de les notícies que mostre i que em vaig prendre el temps i la feina necessària per a analitzar és el mateix que vaig presentar al Consell Rector. Hi inclou totes les notícies publicades entre el 27 de febrer i el 26 de març de 2019. Tot un mes. Una mostra suficient per a establir la línia editorial del mitjà, els valors notícia, els criteris de noticiabilitat i les estratègies informatives. I, molt important, tots els silencis. Si férem una anàlisi comparativa per a cada dia amb el que deia Vilaweb, posem per cas, encara s’hi veuria més clar tot el que es va silenciar o tergiversar.
Tot seguit indique els titulars corresponents, la data de publicació i l’hora d’inclusió al web perquè qualsevol ho puga comprovar si vol. He llegit i estudiat tot el cos de la notícia en cada cas i he visionat el vídeo si n’hi acompanyava. Per això puc afirmar que la quasi totalitat de les notícies només inclouen el relat de la fiscalia, l’advocacia de l’Estat i l’acusació particular que ostentava Vox.

Tot seguit la relació de titulars:

– El tinent que va investigar l’1-O afirma que el referèndum era la pedra angular del procés
Últimes notícies | 26/03/2019 13:45
– El tinent de la Guàrdia Civil el 20S: “Si haguérem eixit, ens haurien destrossat”
Notícies Política | 25/03/2019 13:35
– VÍDEO | Un agent afirma que tota l’estructura de la Generalitat catalana estava al servei del ‘procés’
Notícies Política | 20/03/2019 21:12
– VÍDEO | Martínez Rico admet que la Generalitat de Catalunya podria haver burlat els controls d’Hisenda
Notícies Política | 19/03/2019 11:52
– Comencen a declarar els agents de la Guàrdia Civil que van participar en els escorcolls del 20-S
Notícies Política | 19/03/2019 06:30
– VÍDEO | Trapero acusa d’irresponsable Joaquim Forn per manifestar que els Mossos garantirien el referèndum
Notícies Política | 14/03/2019 22:05
– Trapero defén la seua gestió en les protestes davant de la Conselleria d’Economia el 20S
Notícies Política | 14/03/2019 12:55
A les preguntes de l’advocat Javier Ortega Smith,
Comentari: és l’única vegada que he trobat que es fa referència a un advocat, sense dir que és el de l’acusació representada per Vox. En cap altre moment, en cap notícia, s’esmenta cap nom dels advocats de la defensa.
– Trapero compareix en el Suprem com a testimoni en el juí del ‘procés’
Notícies Política | 14/03/2019 06:30
– El cap de Planificació dels Mossos afirma que Puigdemont va rebutjar la petició de desconvocar l’1-O
Notícies Política | 11/03/2019 14:20
– El cap de la Policia Nacional l’1-O sosté que van haver de substituir els Mossos davant la seua inacció
Notícies Política | 07/03/2019 14:05
“El cap de la Policia Nacional a Catalunya el dia del referèndum ha denunciat la violència d’alguns concentrats, que van formar “cadenes humanes” i van agredir agents per a impedir la seua entrada als punts de votació. A més, diu que encara eren més agressius a la seua eixida perquè estaven “cabrejats i enrabiats”. Davant aquesta reacció violenta dels concentrats, les unitats policials van haver de fer-hi front “d’una manera no contundent, però sí més forta que en l’entrada, per a poder-se replegar”, ja que no podien “consentir” que els envoltaren, els bloquejaren i no els deixaren eixir.

Segons Trapote, malgrat que en alguns col·legis hi havia també xiquets i ancians, els concentrats eren principalment individus amb una “alta virulència, perfectament organitzats” per a intentar boicotejar que la Policia complira l’orde judicial d’impedir el referèndum. “

Això que va declarar el cap de la PN es dona per bo en no incloure cap informació de contrast ni informar de la negativa sistemática del tribunal a què es puguessen visionar els vídeos que posaven en qüestió aquest relat de violencia.

– La fiscalia investiga la difusió de dades de la secretària del jutjat 13 de Barcelona
Notícies Política | 07/03/2019 13:15
– La secretària judicial del 20S diu que va tindre “por” i va demanar un helicòpter per a eixir
Notícies Política | 06/03/2019 18:10
– De los Cobos afirma que l’1-O no va ser un referèndum, però “sí que es va poder votar”
Notícies Política | 06/03/2019 14:25
– De los Cobos acusa els Mossos de facilitar l’1-O en lloc d’impedir-ho
Notícies Política | 05/03/2019 20:44
– El coordinador de l’operatiu policial ha volgut deixar clar que l’1-O “no hi va haver cap intervenció contra votants”, només contra les persones que impedien l’accés als col·legis. A més, ha insistit que es va fer un “ús exquisit” de la força.
– Millo acusa Puigdemont d’encoratjar “muralles” de persones violentes l’1-O
Notícies Política | 05/03/2019 13:25
– Roger Torrent: “Tinguen present que tornarem a votar”
Notícies Política | 04/03/2019 18:51
– L’exnúmero dos de Zoido nega que es produïren “càrregues policials” l’1-O i defén que s’emprà la força “adequada”
Notícies Política | 04/03/2019 18:00
– Zoido defensa que les forces de seguretat actuaren de manera “proporcionada” durant l’1-O
Notícies Política | 28/02/2019 18:48
– Urkullu va pactar amb Puigdemont perquè convocara eleccions i no activara la DUI
Notícies Política | 28/02/2019 13:40
– VÍDEO | Tensió en el juí pel ‘procés’: dos testimonis es neguen a contestar a Vox
Notícies Política | 27/02/2019 21:00
– VÍDEO | Rajoy: “Vaig deixar clar als independentistes que mentre jo fora president mai s’hi celebraria un referèndum”
Notícies Política | 27/02/2019 20:53

Després d’aquesta mostra quant al tractament informatiu que considere maldestre i esbiaixat, cal afegir que no s’ha trovat ni una sola peça en la qual es mostraren les preguntes dels advocats de la defensa, les contradiccions dels declarants, etcétera. Sembla com que À Punt es limitava a comprar les peces informatives que facilitava EFE i ignoraven tota la resta. Tan fàcil com hagués sigut demanar bruts a TV3 o a EiTB. A l’informatiu de la nit, repetien, fil per randa, el que ja havien dit al del migdia.
L’única conseqüència de la meua queixa formal i per escrit va ser la pràctica desaparició de la informació quant al juí contra els presos polítics catalans en els dies posteriors.
Anime als investigadors a què facen recerca sobre el tractament informatiu perquè -digueu-me ingenu i agosarat- pot ser una manera d’aconseguir millores en la qualitat de la informació.
Tinc més casos analitzats que mostraré en propers lliuraments.
Potser haurem de tornar a cridar: volem RTVV pública, en valencià i de qualitat.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.