Bloc-StAP

el bloc de la WEB STAP

22 d'abril de 2012
General
0 comentaris

115 i 15


Acabem de commemorar el 20 d’Abril, commemorar per a no oblidar, no pas celebrar perquè no tenim res de res per a celebrar.

Res a celebrar respecte els 115 anys que fa que el centralisme, el de Barcelona i el del “reino de España” junts, va condemnar (provisionalment) al nostre Poble a ser un ‘districte’ (de fet ara com ara dos) o un “barri” de la ciutat de Barcelona.

 
Per molt que hi hagi qui defensi i provi d’argumentar que sí, que a última hora ens ha anat prou bé; que sense formar part de la ciutat veïna no tindriem els serveis que avui tenim i que si patatim i que si patatam… Ho nego. Serveis tindriem els que ens haguessin anat convenint, com els tenen Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Sant Adria de Besòs, o Cornellà de Llobregat, per posar alguns exemples. Els tindriem negociats, això sí, negociats!, no pas imposats com els tenim/patim ara.
 
Si no haguéssim estat annexionats forçosament, algú es creu que haguéssim permès una bestiesa, una barrera arquitectònica, una cesessió del Terme Municipal com la punyetera Avinguda Meridiana? Haguéssim permès que un pocavergonya ens hagués fotut enlaire La Rambla impunement? Permetriem ara aquesta nova barbaritat dels ‘eixos cívics’ o la nova barrabassada cesessionista del ‘parc linial’ a l’alçada d’un primer pis? Éssent, com hauriem d’ésser, un Municipi Independent, no haguéssim negociat tot això? No haguéssim pressionat per a que les vies del ferrocarril, tant a la Meridiana, com, ara, al Parc Linial, anessin més soterrades? si més no el suficient per a evitar els murs, el que va suposar i el que suposarà aviat, a l’haver de callar i empassar-nos el que els interesos centralistes decidissin?. No haguéssim impedit que ens fotessin a terra tantes i tantes masies? No hauríem donat uns usos més d’acord amb el pes que ha tingut al nostre poble la Fabra i Coats? Tindriem un perniciós per a nosaltres Pla General Metropolità en els termes del vigent?…
 
Que potser ho haguéssim fet pitjor? Mira, potser sí. Això mateix diuen els nacionalistes i els botiflers unionistes espanyols. Si fos o hagués sigut així, què? Haguessin estat els nostres propis errors, que tot ens té dret a tenir, no pas la imposició a canvi de res. Si més no, no hauríem de suportar, ni haver suportat, la nula sensibilitat i l’absoluta manca de respecte que el centralisme ens escup dia sí dia també.
 
Ara va agafant popularitat el que ja es sabia, el que ja sabien els nostres avantpassats que van crear la Junta Desagregacionista, que l’annexió va ser il·legal, que la Llei de l’època permetia l’annexió d’un municipi per una altre de colindant, junt amb altres detalls i apreciacions, i el nostre Terme Municipal i el de Barcelona mai van colidar, Sant Martí de Provençals era, és, pel mig. Potser algun dia, sent independents com a nació, sent europeus com a país, tenint accés legal a Tribunals Europeus (com ara el d’Estrasburg, potser?) tota aquella potinada es podrà portar a revisió.
 
I potser sí que ara, malgrat tot, alguna cosa podem celebrar : seguim tenint i enfortint el sentiment de pertanyença a Sant Andreu de Palomar, l’amor pel nostre Poble no l’han aconseguit aigualir per molt que ho hagin intentat i ho segueixin provant. Cada vega està més sòlid el nostre sentiment de que Barcelona és allò d’allà cap a migdia i que som, per davant d’altre cosa, gent andreuenca orgullosa de ser-ho.
 
Que faci ja 15 anys que el nostre poble estigui a la xarxa d’internet també crec que és motiu de celebració. Poques comunitats poden vantar-se de fer tant de temps que tenen presència seguida a la xarxa que fa pocs més anys que existeix. I és per a que celebrem, també, que aquesta pàgina andreuenca quinzeanyera segueixi donant servei i comptant diàriament amb les visites i consultes de la gent andreuenca, la gent de Sant Andreu de Palomar, el nostre poble.

el 20 d’Abril 2012
la Història de StAP
els Municipis del Pla de Barcelona
el Terme Municipal de StAP
el mur de la Meridiana
La Rambla
‘eixos cívics’
‘parc linial’
les masies de StAP
els usos de la Fabra i Coats
la pàgina web de Sant Andreu de Palomar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!