Mascançà

El bloc de Vilaweb Mollerussa

9 de desembre de 2014
0 comentaris

Homenots. Jordi Soldevila Roig (per Esteve Mestre)

Avui , vull començar fent una sèrie d’ articles sobre alguns Homenots que he conegut al llarg de la meva vida. El primer d’ells, Jordi Soldevila Roig.
Jordi Soldevila Roig
I
Quan el Jordi Soldevila va néixer l’ any 1979, la revista Barret Picat (agost 1979) feia un parell de mesos que havia vist la llum per primer cop a Linyola.
No recordo en quin any va començar a escriure a Barret Picat. Però era jove. Amb les primeres converses –breus- ja em vaig tenir prou per saber què qui tenia al davant era un jove ple d’ inquietuds a qui vaig convidar a formar part de la revista, però aviat em vaig adonar de què em tenia per un (o per l’) “enemic”…, pel que encara em va interessar més, que entrés a la redacció de la revista… quan ho va fer, vam mantenir les diferències –ell obria i jo tapava forats- fins que ben aviat em vaig adonar, de que la major part de les idees que tenia, respecte a la revista, eren bones i innovadores i portades a la pràctica, la beneficiaven… i poc a poc vaig anar coneixent una mica més a aquell jove inquiet, molt reservat, irònic… que aviat es convertiria en historiador i que amb el pas dels anys, ha continuat essent redactor de Barret Picat.
II
Desconec si el Jordi, hauria llegit un article publicat a Barret Picat pel Francesc Foguet, on demanava fer a Linyola, un centre d’ estudis comarcals, però fou l’ any 2008, quan em parlà de fer un Centre de Recerques del Pla d’Urgell. La proposta em semblava molt bona però que no quallaria. De totes maneres, vaig ajudar dins de les meves minses possibilitats a fer córrer la idea. I vam començar a fer reunions. I el grup va tenir requesta. I l’ any 2010 veié la llum la primera revista Mascançà. Però aquesta no era l’ única activitat del Jordi, que sempre ha treballat –marca de la casa- en diferents projectes al mateix temps, i, si l’ any 2008 publicava “L’ àliga de Cervera”, el 2010 era “L’ alcalde de Cervera afusellat. Domènec Puigredon (1874-1939)”, al que seguirien altres llibres com autor o coautor i diferents treballs sobre la Memòria Històrica, alguns dels quals veuran la llum l’ any 2015…
III
Però tota aquesta activitat ingent que ha portat a terme, enmig de una penúria econòmica, com la que s’ ha trobat tota la seva generació i que ell ha sabut superar any darrera any, amb beques i fent treballs per diferents organismes i sobretot, guanyant el pols a la temptació de deixar-ho tot, de llançar la tovallola…
El Jordi acaba de guanyar el Premi Josep Lladonosa amb un llibre sobre la construcció de la ciutat de Mollerussa (i de la comarca del Pla d’Urgell). Per mi, el premi és un reconeixement a tota la seva trajectòria professional, des de que va sortir de la Universitat i esperem que a partir d’ ara, i amb el doctorat a punt de caure, la vida –econòmicament- sigui més fàcil. Els treballs i llibres, fruit de les seves investigacions, continuaran arribant, com les orenetes, any darrera any….
En l’ etapa Mascançà, ha estat un honor compartir, en algunes ocasions, la taula de conferències amb ell, tot i que recordant, ara ja, vells temps passats, algun cop, encara ens mirem de refiló.
Llarga vida a Jordi Soldevila!!! Perquè aquest historiador linyolenc té un lloc reservat dins de la història de la cultura lleidatana i catalana. El temps en serà testimoni…

Esteve Mestre i Roigé

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!