Mascançà

El bloc de Vilaweb Mollerussa

10 de juliol de 2014
0 comentaris

Cada dia sumem més (per Francesc Foguet)

La retòrica de la por i la guerra bruta dels aparells de l’Estat espanyol ens han d’encoratjar a tirar endavant, a anar fins al final. Són la prova més evident que, cada dia que passa, els partidaris de la independència guanyem la partida de la democràcia i del progrés. Descartades les falses vies, inexistents, la voluntat majoritària de la societat catalana té el dret a poder vèncer a les urnes pacíficament. Més que mai, és l’hora que cadascú, des del seu àmbit, es mobilitzi i treballi de valent per fer-ho possible. Ens hi juguem el futur.

    Tots els indicis apunten que hi ha un canvi considerable en l’opinió internacional –també en l’àmbit diplomàtic– a favor de la independència de Catalunya. El món econòmic dels quatre continents té coll avall que aviat Europa disposarà d’un nou Estat i ja fa passos per situar-se en els espais clau, ja que sap molt bé que aquest tros de terra és un emplaçament important des del punt de vista geoestratègic i econòmic. Bona part dels empresaris catalans han acabat d’adonar-se que, sota el jou de l’Estat espanyol, hi perdran encara més bous i esquelles.

A les altes instàncies del poder polític espanyol, en canvi, es continua, de manera impertèrrita, amb la intransigència de sempre, incapaç d’oferir cap via alternativa. Al contrari, han accentuat fins a extrems delirants la recentralització de l’Estat i l’eliminació de les miserables competències autonòmiques. A l’altre pol, des del partit del govern català, superats els titubeigs i les marrades, sembla que es preparen a consciència perquè, un cop declarada la sobirania plena, el país pugui funcionar sense problemes. La cosmopolita Barcelona vol deixar, finalment, de ser ciutat de segona per convertir-se en capital europea i mundial, amb tots els ets i uts. Tot cau pel seu propi pes.

    Al seu torn, la societat civil ha aconseguit multiplicar les iniciatives i encapçalar una acció col·lectiva plural, insòlita fins fa poc temps, d’abast transversal i suprapolític, que disposa del consens majoritari dels catalans i les catalanes. Entre les organitzacions que fa millor la feina hi ha l’Assemblea Nacional Catalana. El seu full de ruta és impecable. Les seves campanyes, encoratjadores. Les convocatòries que han preparat fins al 9 de novembre –sobretot la de l’Onze de Setembre a Barcelona– ens impel·leixen a implicar-nos activament en el pas més decisiu que farà el poble català des de 1714. El vent de la història ens ve a favor.

    És hora de lliurar una gran batalla, no pas amb les armes, sinó amb les urnes. Amb allò que defineix la societat europea des dels orígens: la democràcia. No hem de tenir gens de por, ni hem d’arronsar-nos gens. Ens cal optimisme, entusiasme i molt de coratge per aconseguir, amb la màxima exigència ètica, la llibertat nacional i la plenitud de drets per construir un nou Estat modèlic i just políticament, socialment i culturalment. Cada dia sumem més, però hem de ser molts, molts, molts més encara, tants com sigui possible a favor de la independència. Als qui volen votar “no/no” o “sí/no”, als indecisos i als qui tenen por, hem de saber-los convèncer, amb arguments sòlids, que la resposta del “sí/sí” és la millor garantia de futur.

Francesc Foguet i Boreu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!