Mascançà

El bloc de Vilaweb Mollerussa

20 de febrer de 2009
0 comentaris

Miquel Galitó i Pubill

per Esteve Mestre i Roigé

L’ any 1988 va veure la llum el primer llibre dels Estudis Castellnouencs. Era un treball de Miquel Galitó i Pubill titulat “Castellnou de Seana, abans i després del Canal d’ Urgell (1840-1880)…, aquest any 2009 s’ ha publicat el número 19, una obra coral, “La bona sembra. L’ensenyament a Castellnou de Seana”, coordinada pel director de la col•lecció Miquel Galitó i Pubill.

El Miquel Galitó és l’ home, que hi ha darrera aquesta col•lecció de llibres, insòlita als pobles del Pla d’Urgell. El Miquel és un home que estima al seu poble, això ho ha demostrat a bastament. Un home que ha volgut tornar-li al seu poble, una part del que el poble li ha donat a ell i per fer-ho al llarg d’ aquests anys, ha anar recuperant pàgina a pàgina la història d’ aquest poble, fent-la sortir a la llum, i donant a conèixer al mateix temps la vida quotidiana de la Plana d’Urgell el que ha convertit aquests treballs en una referència en el món de la historiografia local.

I a més en el nostre sempre que busques, trobes. I en Miquel va trobar un bon company, en Francesc Pascual i Greoles, el Cisco, que apart d’ ajudar-lo, va llançar la col•lecció amb la publicació de dos veritables joies literàries, “La Golarda. Vivències de la història contemporània de Castellnou de Seana” i la mítica “El jardí de la boira”, que va evidenciar que ens trobàvem davant d’ un escriptor com la copa d’ un pi, davant d’ un escriptor universal. Després en Pascual ha continuat publicant llibres i s’ha convertit a la nostra comarca en una –la- referència del Pla d’ Urgell.

Però tornem al nostre home. Fins ara el lector s’ haurà fet una idea de qui és en Miquel Galitó. La deducció fàcil seria –i l’encertareu- que és un historiador, un lletraferit, un gran estudiós amb un enorme bagatge cultural, un enamorat de Castellnou de Seana i…sí, si, però un home o dona adornat/ada d’ aquestes virtuts en trobareu molts a cada poble, però cap –al Pla- que hagin fet el que ell ha fet…

I doncs, que és el que fa diferent…? El Miquel, també, ha demostrat tenir altres virtuts, virtuts que li han permès implicar als diferents ajuntaments de Castellnou de Seana a col•laborar en la publicació d’ aquests treballs, però al llarg del temps, també ha convençut a la Diputació de Lleida, a Caixa de Catalunya, o en aquest darrer número el Consell Comarcal del Pla d’Urgell. Número darrera número, el Miquel ha tocat a totes les portes que han estat necessàries i també a la de Pagès Editors, que amb un encert del Lluís, han publicat tots els números de la col•lecció.

Des de 1988 al 2009, no tot ha estat bufar i fer ampolles, i el Miquel ha passat per tota mena de tempestats, des de les de caire personal a les polítiques, i  en Miquel Galitó, si alguna vegada ha estat “tocat”, fent un símil amb la boxa, ha tingut el valor d’ aguantar, i, no fer lo fàcil, llançar la tovallola, sinó que s’ ha mantingut damunt del ring, perquè sempre ha cregut en el que feia. Així que ens trobem davant d’ un home d’ esperit renaixentista, únic i irrepetible, un home perseverant… Sí, estem davant de l’ home que ha fet possible la sortida de 19 títols dels Estudis Castellnouencs. Un gran home,o com diria Josep Pla, un Homenot de la nostra Plana: en Miquel Galitó i Pubill.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!