Treballant la sostenibilitat

Un altre món és possible si ens impliquem i lluitem per ell. El bloc d'en Vicent Sansano.

28 de març de 2018
0 comentaris

L’itinerari al Pantà: una llarga reivindicació

Per aquells que se dediquen a l’estudi i l’ensenyament de la natura, el riu Vinalopó representa una finestra oberta al passat; perquè, en obrir la seua vall, el riu ha posat al descobert la història geològica de la nostra comarca. Seguint esta vall, des del casc urbà d’Elx fins el Pantà, es poden estudiar –en ordre invers- els materials geològics dipositats des de l’actualitat fins el Triàsic, en plena era Mesozoica. D’esta manera, se pot fer el seguiment de les diferents roques que s’han anat formant en cada període, amb les restes fòssils que contenen i que caracteritzen l’ambient on van sedimentar; l’estudi de les estructures tectòniques sobrevingudes posteriorment, degut a les diferents forces que han actuat sobre elles; així com l’estudi de les formes de l’erosió, etc. La vall del Vinalopó és, per tant, un espai on conèixer el passat a través de la interpretació de la informació continguda en els materials geològics; i un aula on mostrar eixe passat i ensenyar a desxifrar-lo.

Un territori on, a més, se pot observar i estudiar una vegetació i una fauna força singulars, degut a les adaptacions que ha hagut d’adquirir davant l’aridesa del territori i davant la salinitat de les aigües. Perquè el Vinalopó, en el seu curs mitjà i baix, és una rambla salada, per la gran quantitat de sals que les aigües han anat dissolent al llarg del seu recorregut. Això li dona un aspecte singular al bosc de ribera, on dominen els tamarius front als baladres que són l’element dominant en els rius i rambles properes d’aigües menys salines. Esta salinitat permet també l’existència d’una espècie al•lòctona, com el xop d’Elx; molt particular també i que, a l’igual que el palmerar, forma part ja del nostre paisatge.

Un espai que compta també amb diversos assentaments humans de diferents èpoques; i amb gran quantitat d’infraestructures hidràuliques, com el mateix pantà o la Sèquia Major. Tots estos elements, ens parlen de la història de la nostra ciutat, dels poblaments humans anteriors a l’assentament andalusí; de la seua manera de viure i de fer servir els recursos del territori, etc. Elements que constitueixen autèntics documents per aquelles i aquells que se dediquen a l’estudi i a l’ensenyament del passat més recent; i que els permeten explicar la història local a les noves generacions.

Per tot plegat, la vall del Vinalopó ha estat un espai freqüentat pel professorat dels col•legis i dels instituts d’Elx, que l’han visitat regularment amb els seu alumnat. Tot i això però, ha estat sempre un espai d’accés gens fàcil; on calia una certa força de voluntat i molta il•lusió per anar-hi caminant amb un grup d’alumnes. A més, amb el pas el temps, l’increment del transit de vehicles a motor, ha fet cada dia més difícil l’accés i, sobretot, ha compromès la seguretat viaria. Per això, des de fa dècades, la comunitat escolar, ve reclamant a l‘ajuntament que facilite un accés per a vianants el més a la vora possible del llit del riu, que és la zona més interessant. Hi hagué alguna iniciativa en el passat, amb alguna petita actuació. Però amb poc èxit degut a l’escassa planificació i el més escàs finançament.

Cal dir igualment que esta infraestructura ha estat també llargament reivindicada per aquells col•lectius ciutadans més sensibilitzats amb la posada en valor del patrimoni natural i del patrimoni històric; i també per la ciutadania en general, que des d’antic ha tingut en este espai una zona d’oci; especialment en dates senyalades com el “dia de la mona” o el “dia de les herbetes”.

Per això, és d’agrair la sensibilitat de l’actual equip de govern a l’ajuntament, per tirar endavant el projecte necessari per posar a punt este itinerari; i per dotar-lo dels recursos escaients per executar-lo. Un itinerari que, a més, arribarà fins el límit del terme municipal, enllaçant amb el Paraje Natural Municipal “Los Algezares” en terme d’Asp. Un espai protegit al municipi veí, que esperem veure continuat aviat en el nostre terme, amb la declaració del Paratge Natural Municipal del Pantà d’Elx.

Amb tot plegat, els ciutadans i les ciutadanes guanyarem un gran espai al nord de la ciutat on poder gaudir de la natura i poder retrobar-nos amb el passat. Esperem, a més, que això siga el primer pas per a la recuperació de tota la vall del riu Vinalopó; i un element més en la posada en ordre de tota la ciutat en relació a la sostenibilitat, i de cara a poder optar a la capitalitat verda europea l’any 2030.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!