Treballant la sostenibilitat

Un altre món és possible si ens impliquem i lluitem per ell. El bloc d'en Vicent Sansano.

11 de maig de 2014
Sense categoria
0 comentaris

Enredant amb el morrut roig

Fa uns dies l’equip de govern a l’Ajuntament d’Elx anunciava que el Ministeri d’Agricultura ha autoritzat provisionalment l’ús de la microinjecció de benzoat d’emamectina contra les larves del morrut roig. Cal que ens alegrem per poder usar finalment aquest larvicida d’eficiència provada contra el morrut, tal com va posar de manifest l’Estació Phoenix en 2011. Tot i això, cal precisar que l’ús d’aquest producte, per si sol, no és suficient per a controlar la plaga. El seu ús ha d’anar acompanyat d’un pla de lluita integral amb la participació de tots els nivells de l’administració i de tots els sectors del món de la palmera. Si no és així, molt ens temem que el morrut seguirà campant pels seues respectes. 

Després de gairebé tres anys de dilació, el passat febrer l’equip de d’Alonso va demanar l’autorització per a l’ús d’aquest producte, anunciant que tardaria un any en disposar d’ella. Davant d’això Compromís va demanar tant a l’Ajuntament com al Consell que insistiren en accelerar aquesta tramitació perquè era possible obtenir-la en molt menys temps; i el temps és vital en la lluita contra la plaga. Després de donar-nos la callada per resposta, ara –de sobte- ens arriba l’autorització en un temps rècord tot just després que aquest producte haja estat autoritzat a França; i tot just després també, que el Ministre d’Agricultura haja estat nomenat candidat a les eleccions europees. Casualitats de la vida.

L’equip de govern no ha explicat –malgrat que així li ho hem demanat- de quin pressupost disposa, quin abast tindrà el tractament, ni quin és el pla de lluita. Cal tenir en compte que l’aplicació d’aquest producte causa dany a les palmeres i no pot ser usat indefinidament. El ministeri ha donat una autorització per 4 mesos, no sabem què passarà després. En qualsevol cas però, el seu ús no pot anar més enllà de dos o tres anys; i el seu ús ha de servir per aturar la plaga i guanyar temps a fi de dissenyar i aplicar un pla de lluita que permeta el seu control.

En una interpel·lació parlamentària recent, la diputada Mireia Mollà va presentar al vice-President del Consell, l’Honorable José Ciscar, les línies bàsiques del pla de lluita que pensem que cal aplicar. Aquest pla ha d’abastar tot el territori on viuen les diferents espècies de palmera parasitades; i ha d’implicar a totes les administracions. Ha de posar a disposició dels ajuntaments els mitjans, humans, materials, i econòmics necessaris per elaborar i posar en pràctica plans municipals de lluita, dins d’una estratègia comuna contra la plaga. Requereix també, dotar a les administracions de la capacitat d’inspecció sobre el compliment d’aquests plans i de la capacitat sancionadora en cas d’incompliment.

El pla ha de contemplar també ajudes o incentius als particulars i empreses per a que el control, seguiment i eradicació de la plaga tinga un cost assumible per als agents implicats. Ha de contemplar també la prohibició de la importació de palmeres dels països afectats, i el foment de la investigació científica relacionada amb la plaga. A més, tant pel volum i la importància del palmerar com pel fet de disposar d’un sistema d’informació geogràfica (SIG) i altres instruments necessaris per a l’aplicació del pla, Elx hauria de ser municipi pilot per a la seua aplicació. D’aquesta manera no es demoraria la lluita i es donaria temps per a que altres municipis anaren dotant-se dels instruments necessaris.

Podem discutir sobre com fer això, però sembla evident que aquesta ha de ser la línia a seguir; i que tot el que no siga això, és enredar per a fer creure que es fa alguna cosa mentre va passant el temps sense resoldre un problema que s’agreuja cada dia. El morrut es pot aturar, però lamentablement, no veiem a Mercedes Alonso, ni al seu equip, amb disposició de fer ho. Han demostrat per activa i per passiva que el palmerar no els interessa més que com un solar on alguns privilegiats puguen construir. Per això han fet el Pla Especial de Desprotecció del Palmerar que han fet; i per això estan donant les llicències que estan donant. Si deixem que aquests irresponsables facen el que els vinga de gust, després no ens lamentem de que passen les coses que estan passant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!