Com que l’objectiu era situar el doctor Robert en aquest món sitgetà per conèixer, una vegada situat en el marc general de la història de Catalunya, hem resseguit la vida i l’obra del personatge de Sitges estant, tal i com el títol de la conferència i la fitxa pedagògica que s’ha editat amb aquesta ocasió expliciten. Per a aquesta ocasió m’he deixat guiar pel llibre que vaig escriure el 2002 gràcies a l’Ajuntament presidit per Pere Junyent, que el va voler editar amb motiu del centenari de la mort del doctor Robert i que vaig titular amb tota la intenció El sembrador. Biografia sitgetana del doctor Bartomeu Robert (1842-1902). Entre altres utilitats té la d’aplegar els quatre discursos que Robert va pronunciar a la Vila per la Festa Major de 1899 i 1900 i que tenen Sitges com a epicentre, des de la visió que de Sitges tenia el doctor Robert des de les seves vivències d’infant fins el dia del gran homenatge que li va dedicar l’Ajuntament fent-lo Fill Predilecte i pendonista de Sant Bartomeu.
Fill i nét d’emigrats sitgetans a Mèxic i descendent dels Robert de Campdàsens, Bartomeu Robert, nascut a Tampico el 1842 va arribar a Sitges amb quatre anys juntament amb la seva germana. Les criatures van anar a viure amb la tia paterna, Ventura Robert, al número 17 del carrer Nou, on pocs anys després es va reunir de nou tota la família en retornar els pares i el germà xic.
Bartomeu Robert hauria subscrit amb plena convicció la frase del poeta Fernando Pessoa segons el qual la pàtria són la llengua i la infantesa. Els anys viscuts a Sitges fins l’anada a Barcelona per a estudiar medicina van marcar la criatura de per vida. A l’escola del mestre Caballero hi va fer els primers amics – Bartomeu Carbonell i Batlle, Felip Font i Falp…-. Als carrers, a baix a mar, a la platja hi passava hores jugant amb els altres nois i vivint d’espectador els darrers temps del cabotatge i el temps de la descoberta per part dels artistes del Luminisme. Robert se sentí sitgetà des del primer moment, descendent d’una família que comptava amb arrels de tres centúries i així ho evocava en el discurs de 1899 “… qui ha contemplat passar la infantesa en aquesta Vila xamosa, jugant al Baluard, corrent per les Forques i remullant son cos tendre en l’escuma argentada de ses platges!”
Els anys d’infantesa i de joventut de Robert van ser els de la pitjor emigració i el del tocar el fons de la decadència de la Vila. L’emigració consumia tot el creixement vegetiu de la població, cada vegada més depauperada i Robert uní la seva veu a la d’altres que se’n lamentaven en vers i en prosa. Amb tot, a partir de finals dels anys setanta Sitges fa un tomb radical en molt poc temps gràcies a l’arribada del telègraf (1877), la instal.lació de la fàbrica de calçat de Joan Tarrida (1876), les obertures de les carreteres a Vilanova (1879) i a Barcelona per les costes (1880), l’arribada del tren (1881), la il.luminació pública per gas (1881), la portada d’aigües i la isntal.lació de fonts públiques (1882)… La creació de les societats locals del Retiro (1870) i del Prado (1876), juntament amb la fundació del setmanari L’Eco de Sitges (1886) són símptomes d’articulació d’una nova societat civil. En paral.lel, l’eclosió artística dels Luministes i l’arribada de Rusiñol (1891) complementen el quadre de la recuperació material i cultural de la Vila.
L’emigració, la dignificació de la vida pública i el progrés material i cultural de Sitges són els eixos dels discursos sitgetans del doctor Robert. Socialment regeneracionista i progressista, culturalment modernista i políticament catalanista, Bartomeu Robert va fer ofrena material del Saló de Sessions de l’Ajuntament com a símbol de la dignificació de la política local i d’un llegat tan intangible com imprescindible per a l’imaginari col.lectiu de Sitges marcat per la seva actitud cívica, científica, cultural i política. El seu pas per l’Escola d’Adults ha confirmat, una vegada més, la importània i la vigència del seu llegat.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!