Viníssim

bloc de vins

9 de setembre de 2008
1 comentari

VINÍSSIM (BLOC DE VINS):PORTELL ROSAT TREPAT 2007, UN TREPAT DE LA CONCA DE BARBERÀ

Tornem a la Conca de Barberà per tastar un dels seus raïms autòctons: el trepat. Raïm de producció agraïda, però de salut delicada. Aromes singulars i graduació baixa. Color clar i sabor especial.

Algunes guies qualifiquen els vins rosats elaborats amb aquesta varietat d’exòtics. Un raïm exòtic i amb contradiccions: és un raïm negre que ara està de moda, però no com a vi negre sinó per l’empemta que tenen els caves rosats.

Perquè tot i que parlem d’un raïm de pell fosca té la polpa molt clara, raó per la qual històricament s’ha destinat a fer vins rosats. D’aquí ve la seva reconversió en cava rosat: la Conca de Barberà ha regalat als elaboradors de cava moltes vinyes d’alt rendiment que, a més, els donen un producte que els singularitza davant dels caves rosats elaborats amb Pinot Noir i altres varietats forànies.

Agustí Torello i Freixenet marquen dos extrems, des de la qualitat fins a la gran producció, de cavistes que s’han interessat per les propietats d’aquest raïm.

Per tradició, el trepat pertany a la Conca i a alguna subzona de Costers del Segre. L’interès de Viníssim per aquest raïm ve pel fet que també podem trobar aquest raïm a alguna vinya, perduda i maltractada del Maresme. Una incògnita per destapar.

Destaparem ampolles, llevarem taps i desclourem misteris, però ara tastem aquest Portell Trepat rosat 2007, que ja tenim salivera…

Ep! Recordeu que aquest és un rosat de transició cap a un vi negre singular… Un altre misteri, quin serà? S’accepten apostes.

Vi: Rosat Trepat 2007, Portell

DO: Conca de Barberà

Raïm: Trepat 100%

Elaboració: vi rosat que, una vegada desfangat, fermenta a una temperatura controlada d’entre 13º i 15º.

Grau: 11º

Preu: 2,5 €

Tast: color maduixa amb reflexos taronja, molt lluminós -en treu molt profit el disseny de l’ampolla-. Al nas, ens barreja olors de maduixa i melmelada de gerds amb cítrics. El pas de boca és àcid però equilibrat, tornen les notes cítriques. Molt fresc si, en tastar-lo, tanquessis els ulls i et diguessin que és un blanc, t’ho creuries.

Glopets: El trepat que hem tastat no és pas l’únic que elabora aquesta cooperativa. També fan un vi d’agulla i un rosat passat per fusta amb aquesta varietat. Caldrà doncs, cercar-los i comparar-los amb el que ja hem tastat.

Els trepat de Portell no s’acaben aquí. Tenen tres caves, un brut, un semi i un brut nature d’edició limitada amb una part del vi base passat per fusta. I encara ens queda un vi rosat que treuen al mercat com a Vinya d’en Grec.

Com veieu, el trepat va fort i a Viníssim hi apostem fort. Potser si parlem tant de trepat us estem donant massa pistes sobre el negre singular de la setmana que ve. O potser us estic despistant.

No us despisteu, aquest Rosat Trepat 2007 és un producte molt interessant a un preu d’escàndol. Traieu-li el tap, empleneu la copa, claveu-li el nas, xarrupeu i deliu-vos.

Salut

  1. Només dues ratlles per dir-te que
    comparteixo el comentari que em vas fer el meu bloc del Dido, si el proper vi és
    un negra de trepat només hi ha una opció, però deixarem els teus lectors que
    busquin una mica. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!