Viníssim

bloc de vins

6 d'agost de 2008
8 comentaris

VINÍSSIM (BLOC DE VINS): UN BLANC DEL BAGES, ABADAL PICAPOLL 2007

Fa força temps els meus pares em van portar una ampolla de vi blanc del Llenguadoc, un vinet senzill, afruitat fet d’un raïm anomenat “piquepoule”, picapollastres vaig traduïr-m’ho. Al cap de poc temps, em vaig assabentar que el celler Abadal havia recuperat un raïm autòcton del Bages, la Picapoll, vaig confirmar que sóc un traductor pèssim i que els pollastres i els raïms del Bages i del Llenguadoc eren cosins germans.

Tot i que va recuperar aquesta varietat fa força temps no és l’únic elaborador que la treballa al Bages. Una petita recerca ens ha portat a trobar-ne dos exemples més: un elaborat per Vins Grau, a Maians i, un altre, elaborat per Caves Artium, a Artés. I encara un altre elaborat pel Celler Soleribert, també a Artés.

Temps enrera, em vaig comprometre a tastar aquest Picapoll quan arribés l’estiu i avui n’encetarem una ampolla.

Ara bé, si voleu saber quina relació té el Pla del Bages amb begudes com el Cognac i l’Armagnac, on podem trobar vins negres elaborats amb aquesta varietat -cal dir que acabo de dir una petita mentida-, o quin és l’origen del licor “Picacrestes” haureu de continuar llegint després del tast.

Tornem mentrestant a l’ampolla d’Abadal Picapoll 2007 que tot just li hem llevat el tap i ja comença a obrir-se a la copa…
Vi: Abadal Picapoll 2007, Celler Masies d’Avinyó.

DO: Pla del Bages.

Raïm: Picapoll

Elaboració: vi blanc sense fusta que ha reposat amb les mares durant 3 mesos.

Grau: 13,5º

Preu: 8,5 €

Tast: Color groc clar amb reflexos platejats. Al nas, ens dóna olors de llima i almíbar. En boca té cos i una acidesa molt equilibrada; és untuós i tornen les notes cítriques. El postgust és persistent i un xic dolç.

Glopets: Comentàvem abans que aquesta varietat blanca també és considerada com autòctona al Llenguadoc i a la Provença, i la seva germana fosca: la picapoll negra, ho és a les regions del Roïne, on elaboren vins negres però forman part de diferents cupatges amb syrah i garnatxa. De fet, això ens torna directes al Principat, perquè al Priorat ambdues varietats, la blanca i la negra, estant reconegudes pel Consell Regulador i, en petits cupatges, participen a les vinificacions d’aquesta DO.

Mentre tastàvem el vi hem tancat els ulls pensant en els pollastres i, tot concentrant-nos en el seu gust del vi, cercàvem l’Armagnac i el Cognac però no els trobàvem per enlloc. Ara bé, per sorprenent que sembli, amb picapoll blanc s’elaboren vins base d’aquests licors.

De moment, no tenim notícia que amb aquest raïm s’elabori cap espirituós al Bages, però potser algú ens sorprendrà. En cas que així ho faci, proposo que el bategin com a “Picacrestes”, malnom que va rebre un geganter d’Arenys després d’una farra a Manresa en la que es begué tot el Picapoll que va trobar i, amarat per l’esperit dels pollastres, li va picar la cresta a un punkie. Allò va acabar com el duel a OK. Corral. 

Batalletes i pollastres a part, empleneu la copa, claveu-li el nas, oloreu fort, xarrupeu i deliu-vos.

Salut

  1. El LLenguadoc és conegut com el pica poule de Pinet, sempre he defensat la teoria que hi havia una continuïtat en les diferents varietats de l’arc mediterrani (garnatxes, carinyenes, monestrells, moscatells i segurament altres varietats que en diferent nom son els mateixos raïms) , aquesta realitat, segurament és va trencar per politiques agraïres a l’època del franquisme que va impulsar l’idea de fer pes i graus en lloc de bons vins.

    Recordo de petit que uns dels que movien vi a Tarragona, El Mestres també ho feien al Port de Sete.

    És molt interessant que el Bages hagin recuperat aquesta varietat amb dignitat, esperem que les malvasies, que per exemple a l’Alguer sota el nom de vermentino fan un mol bon vi blanc també es recuperi amb dignitat a casa nostra de on segurament va sortir aquesta varietat.

    Que puguis continuar tasta i escrivint i completament d’acord amb el teu comentari del Celler.

  2. Nani, dimecres que ve vinc cap a Arenys de vacancetes i és de les primeres coses que faré: anar a beure i veure un bon Abadal… ah, els vins de la terra! Com els trobo a faltar! Gairebé tant com a la família, als amics i als bons veïns!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!