Viníssim

bloc de vins

10 de febrer de 2008
4 comentaris

VINÍSSIM (BLOC DE VINS): QUÈ TENEN EN COMÚ EL SONAR I QUIM BARCELÓ? L’ÀNIMA NEGRA

Aquesta volta a Viníssim haurem de dir “beníssim”, perquè bevem vi de Mallorca. Illa d’una riquesa natural majestuosa, de serralades cales i badies,  i de contrastos, guiris i touroperators, que ens porten la seva incomprensió de nou ric i envileixen el nostre servilisme, tant a Mallorca com al Principat.
 
Illa d’ametllers, oliveres i paret seca, ceps i bodegues, pobles de cases amb persianes i finestrons que a l’hivern escampen pels carrers el perfum de la llenya cremada a les xemenies.

Illa d’amics que et reben amb els braços i les portes obertes, et cuinen menges exquisides, et conten històries seves, de la seva illa i dels seus vins.

 Illa d’escriptors i poetes i pintors i cançons, Porcels i Barcelós i Antònia Font i el seu  Wa Yé-: Jo cant sa lluna i s’estrella ………..
 
 I enmig d’aquest esclat de Mediterrània trobem aquesta varietat de raïm autòctona, la Callet, menyspreada fins a mitjants dels 90. La reivindicació de la qual a mans del celler Ànima Negra, comportà una revolució en l’apreciació de les varietats locals i un major reconeixement pels vins de l’illa. Aquesta bodega va començar amb litigis i tribunals i d’ella s’expliquen força llegendes, alguna de negra, com la seva ànima.
 
Si en vols saber més, vine a tastar l’ÀN/2 amb nosaltres i sabràs perquè l’ànima del  Sonar i Quim Barceló és negra com la pell del raïm.

Vi: ÀN/2 2005, Celler Àn Negra

DO: Vi de la Terra de les Illes Balears, de Falanis (Felanitx als mapes)

Raïm: Callet, Fogoneu, Syrah 

Tast: Color cirera molt viu no gaire cobert. Al començament dóna olors especiades, i aromes de vainilla de la fusta; després evoluciona cap a aromes torrefactes i notes dolces de mel que més tard trobarem en boca. Untuós al paladar, té una bona llàgrima, potent i equilibrat. Final llarg, lleugerament amargós.
 
Preu: entre 12€ i 14€ depèn d’on el trobeu.

GlopetsÀnima Negra és el resultat d’un somni, d’un xicot de Falanis que, enamorat del vi, va estudiar enologia i després de passar per diverses escoles d’enologia decidí tronar a casa i apostar fort. A Mallorca l’esperaven un parell d’amics per fer-li costat. No tenien celler, ni dipòsits ni bótes; i el que és més gros veient el resultat actual: no tenien raïm.

Quan el celler va començar, no tenia vinyes pròpies i compraven raïm d’una sèrie de pagesos de la zona de Falanis als que controlaven d’amagatotis la qualitat del raïm. El preu que oferien als pagesos era tan alt pel que s’acostumava a pagar, que ells malfiaven de les intencions de l’enòleg, sembla ser que algun d’ells fins i tot va rebutjar l’oferta. Com podia ser que li paguessin aquell munt de “dobbers” per un grapat de callet?

El primers dipòsits per fermentar el most, sí que eren eren d’acer inoxidable, això sí, però dels que feien servir els pagesos per la llet de vaca, i pels bastonejos empraven rems de la Benemérita d’origen poc clar.

Els resultats de les dues primeres bótes, va ser tan espectacular que aconseguiren, d’una banda, una infraestuctura mínima i, de l’altra, que en Miquel Barceló es presentés un dia a la bodega demanant per aquells nois que feien vi a Falanis i, enamorat del vi, els regalés una etiqueta, la que fan servir pel Son Negre i pel vi que fan els anys de collita excepcional.

Per cert, m’oblidava dels litigis i les cuites, que tingueren amb el nom. La Bodega Mascaró , té un vi negre l’Ànima, estendard de la casa, de disseny preciós en forma de Mascaró, registrat de feia molt temps. Un cop aclarit el conflicte al jutjats, la llei donà la raó a Mascaró i els vins i el celler passen a denominar-se Àn negra  i  AN Negra i AN/2. 

Hem tastat l’AN/2 per una qüestió de preu, sense mirar la butxaca trieu el que us faci més gràcia, tots són uns grans vins. També tenen un vi blanc anomenat Quíbia, si algú em sap dir què vol dir aquest mot li estaré molt agraït.
I el Sonar? He deixat aquesta història pel final i de seguida sabreu perquè. Fa un parell o tres d’anys, en plena verema els aparegué un xicot i els digué que volia donar-los un cop de mà i, així, aprendre més cosa sobre el vi. Era un paio molt trempat i es dugueren de meravella. Resulta que era un dels tres socis fundadors del Sonar que, interessat per les Ànimes Negres, amb temps i curiositat va fer cap a Falanis. Va ser la primera d’una sèrie de visites i, finalment, quedà integrat al paisatge de la bodega.

El final de la història és que l’enòleg d’An negra abandona el seu projecte inicial l’any passat i amb el paio del Sonar es llencen a la piscina, què dic la piscina, a la vinya, i fan un nou vi: el 4Kg. Sembla que fou el capital inicial amb què comptaven, ara bé, si eren euros o pessetes, això no ho sabem.  

Alguna guia de vins diu que el 4Kg és molt bo. Jo no l’he trobat enlloc però si el preu va en consonància amb la qualitat del producte, i venint de qui ve, així ho podem creure. Potser ens haurem d’esperar que treguin el 2kg o el 1.5 Kg per beure’n sovint.

Els envejosos de l’illa en veure els excel·lents resultats d’aquest celler amb la callet deien que en veritat part del raïm venia del Priorat. Aquesta teoria de la conspiració es basava en la concentració i les notes minerals que aconseguien extreure del vi els de Falanis. Aquesta llegenda negre és poc creïble.

Si vols aprofundir en la teva ànima negra o gaudir del que Mallorca t’ofereix: emplena la copa, clava-li el nas, xarrupa fort i deleix-te.

Salut

  1. Bona manera de començar el dilluns amb els teus comentari i històries sobre vins. Conec el celler i he tingut la sort de tastar un cop l’AN Negra en terres mallorquines, Te’n recordes, Nani. Com que poques vegades és possible beure aquest vi per qüestions de butxaca, la segona versió l’AN/2 és una opció digníssima. No coneixia, però, el Quíbia. Per cert, he buscat el terme al Diccionari català, valencià, balear (Alcover i Moll) i no hi diu res.

    Bona setmana a tohom.

  2. Quíbia és la comarca del Llevant de Mallorca, la terra dels quíbers. En realitat són dos mots inventats per en Llorenç Mostel, profeta felanitxer. En Llorenç va fer feina al celler on elaboraven l’AN i l’AN2, en realitat feina no gaire i renyades moltes a tothom. Com a homenatge o abús, decidiren posar Quíbia al vi blanc.
    A l’Alcover-Moll el trobareu debades, per tant.

  3. dar. The Louis
    Vuitton Louis Vuitton
    Bentley GT flying scheme best replica watches is
    similar to the Rado
    Classic
    GT only but supplementary Chopard
    automatic Mille Miglia
    souped up. This engagement omega watches online
    imitate heuristic connections what replica omega watch is
    called the “Speed” best
    replica watches
    bracelet and mismated proper replica omega watch
    finishing touches. A medallion Best Quality replica omega
    on the caseback displays cheap
    watches
    the scheme of the Bentley Continental GT, the emphati

Respon a Mart de Garriga Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!