Un tast amb Set Magnífics, que podrien haver estat catorze mostres tranquilament, ens va permetre fer un recorregut ampli per l’heteregoneïtat i la versatilitat d’aquest raïm. D’entrada 3 monovarietals, dos cupatges a continuació i dos monovarietals més passats per bóta per acabar.
Anem pel primer:
Calcari 2010/Celler Pares Balta/DO Penedès/ ecològic/ groc palla, clar/ nas net i cítric/un cítric que torna en boca, un punt dur, rocallós, calcàric, àcid, poc persistent/9€
Nadal Xarel·lo 2011/Caves Nadal/DO Penedès/or pàlid/nas dolç, pinya natural, llima/pas per boca molt gras, llaminer, amb un final cítric típic de xarel·lo, espectacular, diria que amb un molt bon treball de llevats artificials/ 8€
Agustí Torelló Xarel·lo 2011/Agustí Torelló/DO Penedès/ecològic/tornem al groc palla/ nas molt discret , molt tancat/ en boca molt més expressiu, una versió millorada del Calcari, amb volum, més glicèric i persistent, continuem amb cítrics varietals, sorpenent i rodó/ 10€
Bouquet d’Alella 2010/Celler Bouquet d’Alella/DO Alella/Pansa Blanca i Garnatxa Blanca – encara la busco-/biodinàmic/ color or una mica més pujat/nas cítric i vegetal, més fresc/ atac àcid, final amargós, però amb un tram mig mineral i elèctric, original i descompensat; això sí, la garnatxa no l’hem vist per enlloc, entre el sauló i el foranell se l’han ben cruspida/ 13€.
Aloers 2011/Recaredo/DO Penedès/biodinàmic/un prodigi de suavitat i elegància tant en nas com en boca, molt equilibrat, notes de fruita blanca que ens condueixen cap al cítric xarel·lià; s’ha de tastar en solitari per copçar-lo millor/13€
QX 2010/Celler Mas Candí/DO Penedès/ ecològic, no certificat/Quatre Xarel·los, d’aquí el QX, de quatre finques diferents envellits vuit mesos en quatre bótes de fustes diferents, castanyer, acàcia, roure francès i roure americà de com deien a taula “Això és una altre categoria …” nas madur que barreja les notes de fruita confitada i els torrats de la fusta, amb les notes més típiques de la varietat/ pas per boca molt untuós, amb volum, llaminer i al mateix temps molt llarg amb notes cítriques, va agradar molt; complex, és un dels grans/16€
Elèctio 2009/Pares Baltà/DO Penedès/ecològic/fermentat en bota i amb un envelliment en bóta nova de 4 mesos/ nas mantega i brioix sec, com els caves gran reserva passats per bóta, notes de manzanilla i xerès, ” Conyac ..” deien a taula, molt intens, una sorpresa/ en boca una gran integració de les notes de fusta anunciades al nas amb les notes del xarel·lo i per a mí un record molt viu dels sabors d’un Clos Nostre Senyor de Mestres que havia pres no fa gaire; un curiós equilibri entre acidesa i fusta, sec, molt persistent; original i extremat/20€
Faltaven a taula algun xarel·lo de Pardas o un dels vins de Can Ràfols dels Caus envellits amb castanyer, però la panoràmica ha estat significativa i és una demostració rotunda del que la varietat pot donar de sí. Destacaria per sobre de tot la gran varietat de registres que ofereix segons els elaboradors. Molts vins guanyadors a taula, tants com paladars al tast. Però us deixo dos noms Nadal i Qx, jo gairebé hi coincideixo, però tinc més de dos guanyadors, i vosaltres?
Tasteu-los i dieu la vostra …
Salut,
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
Un bon tastet que vareu fer l’altre dia, llàstima que no podia venir aquell divendres. Dels que conec a mi m’agrada el de l’Agustí Torelló, que vaig tastar a la Casa Batlló dilluns passat i l’Aloers de Recaredo, del Mas Candi m’agrada més el Desig que el QX i el nou Celler Bouquet d’Alella també té l’altre vi blanc fermentat en bota que no està gens malament.
També tincs ganes de conèixer més els vins de Tarragona i una bona oportunitat és la Fira que faran a la Rambla Nova de l’1 al 3 de juny, anuncien més de 20 cellers del Tarragonès, Baix Camp, Alt Camp i Ribera d’Ebre, de ben segur prou interessant.
Salut!