Viníssim

bloc de vins

24 de desembre de 2012
6 comentaris

Apunt de Nadal: Vesprada d’Art amb Ramon Rosset i els IOMUS de la Cooperativa de Rodonyà

La Sumoi ha estat una varietat proscrita a Catalunya fins va ben poc. Raïm “desnonat” -adjectiu de trista actualitat-, per varietats franceses suposadament més nobles i que amb el temps hem vist que només es suporten amb perruca i perfum de maquillatge de celler, tal com els nobles a la cort de Maria Antonieta.

Vet a quí que la terra és tossuda i els ceps més, tot torna -diuen-. I a la Cooperativa de Rodonyà que tenen sumoll per donar i per vendre se’ls va acudir reivindicar-lo amb una Jornada Tècnica de la Sumoll 5/05/2011 i van aprofitar l’ocasió per demanar a l’enòleg Joan  Rovira perquè vinifiques 4 vins escumosos amb Sumoi: els IOMUS, el nom al revés, tot canvia per tornar a començar.

Aquesta és la història  que ens porta a la seductora oferta de Ramon Rosset -home de vins de llarg recorregut  i de coneixements profunds, gran divulgador i amfitrió de taula  més que generosa – a tastar els 4 IOMUS,la capsa sencera, una vertical de Sumoi “sui generis”. 

Primer us passo la fitxa que va publicar la Cooperativa de Rodonyà, després parlarem de la vesprada d’art: 
Iomus Clàssic. És un vi escumós de la varietat sumoi negre. La segona fermentació s’ha fet seguint el mètode tradicional
Iomus Ancestral. És un vi escumós de la varietat sumoi negre d’una sola fermentació que s’ha iniciat en dipòsit i ha finalitzat en aquesta ampolla.

Iomus Blanc de Noirs. És un vi escumós de la varietat sumoi negre, elaborat com a blanc de noirs, és a dir, evitant que la pell tenyeixi el most. La segona fermentació s’ha fet seguint el mètode tradicional.
Iomus Cryo. Most congelat. És un vi escumós de la varietat sumoi negre. La segona fermentació s’ha fet seguint el mètode tradicional, però els sucres per fer aquesta fermentació s’hi han afegit en forma de most del mateix vi base conservat mitjançant congelació.

Fins aquí la part objectiva. Amb la primera copa la del Clàssic ja em vaig enamorar de la fruita vermella, la pastisseria, i el sabor ferròs, un  punt metàl·lic,sanguinolent -qui no s’ha llepat mai una ferida?- que tinc associat a la sumoll. I la bombolla, perletes roges, acaronant llengua i paladar.

L’Àncestral, el vi d’agulla, ens porta  a un vi més rústic, més desigual, records de taula llarga i família, un viatge en el temps. Trajecte que fas des de la qualitat d’una producte ben fet, sabors quasi calcats al Clàssic, bombolla més divertida. Quan tronarem a tenir vins d’agulla de veritat coma aquest?

El Blanc de Noirs, més fi i elegant. Però amb el toc i la perosnalitat que li pertoca a la varietat. Com és que hem estat tants anys visquen d’esquena a un raïm tan singular. Esperem no sigui massa tard?

El Cryo, brutal.Un cava fermentat amb el seu most, teatre dins el teatre, Shakespeare revisited: To be or not to be. Aconseguirà el Sumoi ser “fill pròdig” de la vinya catalana?

Festival de Sumoi i bombolles a les copes de Can Ramon. Poques vegades obrir quatre ampolles esdevé un exercici de justícia poètica. Un raïm i la seva supervivència, una cooperativa  que lluita per un llegat, uns vins o caves que des de l’excel·lència en l’elaboració i una presentació exquisida obren portes d’esperança. Uns Iomus que probablement només tindran continuïtat en la nostra memòria …

Vesprada d’art, símbol de la fugissera felicitat del temps i que fa que haguem de valorar més encara l’estima en els rostres que ens miraran aquest dies de taula llarga, bona vianda  i millors vins. 

Mengeu i beveu-ho tot perquè és en la felicitat dels rostres que us estimen que trobareu la vostra …

 Bon Nadal!

* Gràcies Ramon per la teva generositat.
 

  1. Hola Nani!

    Vaig tenir la sort i l’encert de comprar un estoig a la Fira de Tarragona i els he anat tastant en diverses ocasions i precisament aquest Nadal  vaig treure a la taula el Blanc de Noirs que era el que em faltava per tastar. També vaig tenir la sort d’anar a una sessió al Monvínic, sobre els vins de malvasia i sumoi (com diuen ells) i vaig tenir l’oportunitat de parlar amb en Joan Rovira sobre aquests caves  tan fantàstics, allà vàrem tastar el Cryo (com dius, Brutal!, una meravella). Tant de bo sigui el “fill pròdig” el sumoi i el valorem com es mereix, que en aquests caves es demostra que es a dalt de tot.
    Que tinguis un any nou ple de vins i que poguem coincidir en força actes, amb tu i amb en Ramon també.
    Salut! 

  2. Fa uns dies vaig fer un comentari lamentant la terrible confusió existent a la vinya mallorquina. Ara és de justícia, tornant al Principat, reconèixer el treball de recuperació del sumoll i afirmar que tant de bo siguem capaços de reconèixer la joia que tenim entre mans i perseverem en el seu coneixement i la seva elaboració. És un material difícil, sens dubte, i no apte per tots els paladars. De tota manera, al nostre país hi ha pocs raïms que resultin tan atractius per als sonats del vi com el sumoll. S’ha parlat de Pinot mediterrani, de Nebbiolo català. El sumoll és això i sospito que molt més, ja que només en sabem les beceroles. Encara no he pogut tastar els vins de la cooperativa de Rodonyà; tanmateix, el Collita Roja de Pardas, l’increïble Gaintus de Mont-Rubí i, per damunt de tot, el Mestre Vilavell de Celler Puiggròs són, sense cap mena de dubte, tres dels vins catalans que més m’han impressionat en els darrers anys. I tot plegat sense copiar models foranis, sense gregarismes absurds; tan sols afirmant la personalitat irreductible d’un raïm únic. Sobre el Mestre Vilavell en concret, m’estimo més no dir-ne res, ja que l’he pres en tres ocasions i no faria altra cosa que deixar anar superlatius. En fi, només vull encoratjar els cellers a continuar en aquesta tasca. Tu, Nani, que hi tens accés més directe, informa’ls que, tot i que encara som pocs, hi ha gent del país que segueix els seus esforços i els valora molt positivament. La ingent tasca de recuperació de la vinya catalana, amb el sumoll, dóna un pas de gegant. Salutacions i bon any. 

Respon a Joel Castillo Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!