Viníssim

bloc de vins

2 de març de 2008
0 comentaris

VINÍSSIM (BLOC DE VINS): ABADAL 5 MERLOT, PLA DEL BAGES

Més de deu anys enrere vaig tenir la sort d’anar a la presentació d’una bodega del Pla del Bages. La primera sorpresa va ser tenir notícia que hi haguessin productors per aquelles contrades.

La segona, que el perfil dels vins trencava amb la monotonia del mercat ple de Riojas i Tempranillos, de Riberas o de Cabernets del Penedès, de Merlots, Chardonnays, Cabernets Francs i, la sorpresa: la varietat Picapoll, raïm blanc autòcton i protagonista d’una recuperació heroica per part d’aquella bodega, en un moment que ningú apostava per les varietats de casa.

Eren uns vins moderns que apostaven perquè el raïm expressés tot el seu potencial i, en aquells moments cal dir, eren vins singulars i amb molta personalitat, molta. No és el primer cop que diem en aquest bloc que els cellers catalans han evolucionat molt i bé.

Els vins actuals d’aquesta bodega en són una prova. I, aquest Abadal 5 Merlot n’és un gran exemple. Som-hi que ja li hem llevat el tap… 

Vi: Abadal 5 Merlot 2004, Bodega Abadal

DO: Pla del Bages

Elaboració: Vi negre reserva monovarietal, criança de 12 mesos en bóta de roure francès, centreuropeu i americà.

Grau: 14º

Preu: 11 €
 
Tast: Cobert de capa, fosc, amb color de móra i ribet cirera picota. Bona llàgrima. Els primers aromes són forts, alcohòlics i, després, surt la confitura de fruits vermells, nabius i grosella i una mica de pebrot si no em falla la memòria. El pas de boca és ampli, untuós i balsàmic, equilibrat. Li queda, però, marge de millora i arrodoniment en ampolla, d’aquí a un any encara serà més bo.

Glopets: El 5 de l’etiqueta vol dir que aquest Merlot està fet amb el raïm de 5 parcel·les diferents que han estat vinificades per separat, de les quals després de la seva estada en bóta, n’han fet el cupatge que ens bevem. Són 5 parcel·les d’alçades, terres i microclimes diferents i cadascuna aporta coses diferents a aquest vi tan especial. Així l’han dissenyat i així el gaudim.

Del primer Abadal Merlot que vaig tastar en recordo el color, gairebé marró mate, i  la seva agosarada potència a la gola. El que hem tastat avui és un producte refinat i exquisit, un vi per recomanar, un camí ben fet.

Els altres vins de la bodega tenen una relació qualitat-preu boníssima, des de l’Abadal 3.9, la gama més alta, passant pel Cabernet Franc Tempranillo, no us els deixeu escapar. El Picapoll ja el tastarem quan faci més calor, de mica en mica anem ampliant la llista de vins blancs a tastar quan arribi el bon temps, se’ns gira feina, molta feina.

Però mentrestant disfrutem d’aquest Abadal 5 Merlot, omplim la copa, clavem-hi el nas, xarrupem i delim-nos.

Salut

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!