Viníssim

bloc de vins

30 d'abril de 2010
7 comentaris

Samsó, simsó, cinsault, carinyena, carignan …

Avui toca debat linguístico-enològic. Una de les confusions més comunes pel que fa a varietats de raïm i els seus noms gira en torn a la Samsó i la Carinyena-ja us aviso que avui tampoc aclarirem res, no en sé ni gens ni prou per fer-ho,però marejarem la perdiu de la Garriga una estona -aquest punt de la Garriga és l’únic que aclarirem. 

A les etiquetes dels vins catalans trobem indistintament tant els noms de Samsó com de Carinyena, s’escriuen habitualment com a sinònims. Tot depèn del grau de catalanitat de l’elaborador, si li fa ràbia el nom espanyol que fa referència a la DO ídem, escriu Samsó, si tant li fa posa carinyena. 

El diccionari del vi i del beure de J.M. Romaní diu textualment: Samsó, simsó. Raïm negre de gotim petit i compacte, de gra mitja, molt cultivat al Sud de França, que s’utilitza per fer cupatges sobretot amb carinyena, garnatxa i sirà. 

A l’altre banda dels Pirineus trobem molts cupatges que inclouen cinsault-simsó-samsó amb carinyena entre d’altres raïms. Els viticultors de Cotlliure i Banyuls, dit d’altre manera els de la Catalunya Nord, es posicionen clarament amb Romaní i ens conten que el nom de samsó ve de cinsault, fonèticament de cxinsault a simsó i va molt poc. També et descriuen les diferències entre els gotims i grans de raïm de cinsault i carignan, la qual identiquen amb la nostra carinyena.

Després d’una curta recerca bibliogràfica la confusió no s’aclareix o bé parlen de samsó i no mencionen la carinyena, o bé parlen de carinyena sense mencionar la samsó, excepte alguna font que ens diu que són el mateix. És a dir’embolica que fa fort.

A Viníssim ens abelliria que la samsó i la carinyena fossin varietats diferents, com més serem més riurem. I encara ens faria més il·lusió tenir prou paladar per distingir-les.

Com veieu el debat és ben obert i totes les aportacions seran benvingudes.

Ara marejem la perdiu de la Garriga.

Vi:Finca la Garriga 2006, Castell de Perelada

DO: Empordà

Raïm:Samsó 100%, a la contraetiqueta especifiquen samsó com a nom local de la carinyena.

Elaboració: vi negre de vinyes velles amb un envelliment de 16 mesos en bótes de roure americà de gra fi.

Grau: 14º

Preu: 15.50€

Tast:nas ple d’herbes aromàtiques, olors seques potser de garriga, pols de pinassa, notes de fusta de cedre i olivera. En boca presenta un atac àcid i fresc però agradable a la punta de la llengua, records de trepat i sumoll, arrodonit amb pas de boca sorprenent, càlid, tànic i ampli amb un llarg recorregut que acaba amb notes minerals i potser de taronja. Singular i rodó, però molt singular.

Glopets:aquest vi especial d’un celler molt ben distribuït ens ha servit per tastar la samsó i la carinyena, o la samsó o la carinyena? Un cop fet el tast et recomano que si no cerques sensacions noves, beguis aquesta varietat o varietats -encara no ho tenim clar- amb d’altres raïms on la seva aportació arrodoneixi els cupatges.

M’ha recordat molt el Pedradura de Carles Esteva.

Samsó, carinyena, cinsault, simsó, el terrer, el cep al límit, només apte per valents i trinquis de tap de suro.

Ara oblidat de la perdiu, que aquest vi no mareja, la Garriga 2006, et farà més ric i més savi si en lleves el tap, emplena la copa, clava el nas, olora les herbes i l’estiu, xarrupa llarg i xala, deleix-te.  

Salut i Samsó

* Us passo el link d’un apunt del bloc de Vins de Catalunya interessantíssim sobre samsós i carinyenes, ho broda la realitat supera la ficció.

  1. El Samsó és sense cap dubte el cinsault, sembla que el problema be que els de la denominació de Cariñena, posen pegues per no confondre la seva D.O.amb la varietat, cosa bastant al·lucinant ja que a França com molt be dius en diuen carignan o a a la illa de Sardenya i amb llengua italiana en diuen carignano. Però amb el sionisme o pactisme que caracteritza els catalans que també varen permetre que el cava fos una D.O. a tot l’estat, algú va tenir la brillant idea de optar per rebatejar la carinyena, no fos cas que Espanya desinteressant i com el ser científic és un valor que no cotitza, és més important ser políticament correcte ja l’hem feta grossa.
    El diccionari del vi de Xavier Rull editat per  Enciclopèdia Catalana el 1.999, és a dir quan no hi havia cap conflicte de la D.O. a la pagina 176 ho diu molt clar:
    Samsó Varietat de cep negre. Raïm de cep samsó, molt petit i compacta, de gra mitjà. del francès  cinsault . Sinonim sinsó. 
    Crec molt sincerament que un il·luminat va trobar una solució política en lloc de lingüística i científica, creant tot aquest merder. Malauradament tenim a l’Incavi les autoritats que tenim, sense anar més lluny ara es dedicant a fer la fer la punyeta els autors de La guia de vins  de Catalunya, per haver posat a debat el tema de las varietats autòctones i la proliferació massiva de les varietats foranies.
    Crec que és bo que hagis posat el debat en el teu bloc, perquè hi ha molts celler de bona fe que cauen a la trampa que els hi ha posat l’administració    

  2. Hola Viníssim:

    Aquest mateix vi, però del 2007, ha obtingut 90 punts  d’en Robert Parker.

    Qué et sembla? Hi estàs d’acord amb aquest sistema de puntuacions del “Gurú” Parker? 

    Et sembla que se li fa massa cas? Què n’opines?

    Salut ! 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!