Nadal, el conseller impassible

La sessió de compareixença de Nadal ha començat poc abans de les deu. Ha arrencat amb una explicació tècnica dels antecedents i tots els fets relacionats amb el cas del Carmel. Els periodistes no movien els bolígrats mentre el conseller explicava la geologia del Carmel amb frases com ‘intrusió plutònica que s’encaixa en zones paleozoiques’.
Durant la primera hora i mitja, ha continuat amb aquest llenguatge de geòleg de facultat, fent una coma cada tres paraules. Al final de la intervenció, els periodistes i els membres dels grups parlamentaris s’han animat una mica perquè anunciava les conclusions. Ha afirmat que no es tornaria a fer servir el mètode austríac de construcció -tal com s’havia fer fins ara- en zones urbanes. A partir d’ara diu que els reforçaran sistemàticament tots els túnels fets amb aquest sistema dins de les ciutats. També ha anunciat que es revisarien tots els projectes de construcció al subsòl barceloní, i que hi hauria canvis a l’empresa pública GISA.
Nadal ha estat contundent quant, en referència a l’esfondrament que ha provocat la crisi, ha dit ‘Es podria haver evitat? Sincerament, crec que sí’. Ha afirmat que la situació es podria haver evitat si s’hagués reforçat el túnel sistemàticament (tal com es farà a partir d’ara). El conseller ha volgut deixar clar que no hi ha hagut cap actitud de mala fe, tot i que també ha explicat que si ha passat és ‘perquè alguna cosa no ha anat bé’. Joaquim Nadal ha dit que encara no té totes les dades relacionades amb la crisi, i que per tant, tornarà a comparèixer en un termini no superior a tres setmanes.
El nerviosisme no ha tornat a la sala fina que Josep Rull, portaveu de CiU, ha reclamat la dimissió de Joaquim Nadal, i ha dit que ‘el Carmel és un barri espantat’. Rull ha afirmat que el govern ha d’assumir responsabilitats per la mala gestió de la crisi, però també ha dit que l’executiu ha intentat controlar la informació. Segons Josep Rull, el govern ha volgut ‘el monopoli de la informació’ i també ha demanat que el departament de Comunicació assumeixi responsabilitats en aquest sentit.Els portaveus de CiU i el PPC han coïncidit en demanar la creació d’una comissió d’investigació sota control parlamentari, petició que els altres grups han desoït. Josep Llobet, del PPC, ha reclamat la dimissió del secretari general de Comunicació de la generalitat, Enric Marín, acusant-lo d’impedir i obstaculitzar l’accés dels periodistes a la informació. També ha demanat a Nadal que en un termini d’una setmana cessi els responsables de la crisi i ha amenaçat de demanar la seva dimissió si no ho fa. Roberto Labandera (PSC-CpC), per la seva banda, s’ha passat vint minuts felicitant el govern per l’actuació i atacant les crítiques de CiU fent referències al paper de l’anterior executiu de la Generalitat. Els portaveus d’ERC i ICV han donat suport, en línies generals, suport a l’acció de govern. Tot i això, Oriol Amoróa d’ERC ha reconegut que l’aprovació del retorn dels veïns al número 49-51 del carrer Sigüenza i el seu posterior desallotjament han estat un error. Joan Boada, portaveu d’ICV ha criticat la manera de contractar i subcontractar de GISA en les obres de la línia 5 del metro, però també ha dit que aquesta rutina prové de l’anterior govern català i que ‘caldrà canviar-la’.
En la seva darrera intervenció, Joaquim Nadal ha estat clar quan ha dit ‘jo no penso dimitir’, no creu que hagi comès cap error en la gestió de la crisi i ha afirmat que, en cas necessari, ja el cessaria qui el va nomenar: el president de la Generalitat. També ha afirmat que la ubicació final del túnel de maniobres de l’estació de metro del Carmel, ja es va establir en època del govern de CiU.
La sessió ha durat més de quatre hores, molt denses pel que fa a les paraules, però més aviat buides d’informació.

(Enric Borràs, des del Parlament de Catalunya a un quart de quatre)

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *