Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

Vicent Marco Miranda 1880-1946, de Francesc Viadel.

Que la història l’escriuen els guanyadors és un cosa que ja sabíem, però poc a poc es va recuperant el que no ens varen contar o ens varen amagar. En aquest petit llibre, Francesc Viadel ens descobreix el personatge de Vicent Marco Miranda, polític i periodista republicà i valencianista, que va fundar Esquerra Valenciana, molt propera a l’ERC del Principat. Personatge que, malgrat els intents d’amagar la seua figura, va ser molt popular a la seua època. Sempre s’ha recordat molt a Blasco Ibañez, més que a altres. Però s’han amagat aquests altres, que eren molt més valencianistes que els blasquistes, moviment que era molt popular a la capital, però no tant a la resta del país. Moviment, que malgrat el seu republicanisme i anticlericalisme, no pretenia canviar molt l’estructura de l’Estat: un poc d’autonomia i prou. Marco Miranda, i altres com ells, volien més,volien un estat federal modern i republicà, un estat que respectarà la llengua i cultura del valencians i altres pobles de la península. Per això ell i altres, fundaren EV i fugiren del blasquisme, que ja no donava solucions òptimes en aquella època.
Esperem que poc a poc es vaja recuperant la memòria amagada. Ara, el que està passant aquests dies, ens demostra que des de Madrid faran tot els possible per evitar-ho, per a que no es continue per aquest camí i la “història oficial” siga l’única. Sinó mireu quins atacs estan llençant darrerament contra l’escola catalana, valenciana o balear.
Una anècdota, el funeral de Marco Miranda, al 1946 es considera la primera manifestació antifranquista a València, i de manera pacifica, fet amagat o poc conegut fins ara. Pacífica, i ací està la paraula clau, que molts no volen entendre aquests dies.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.