Sobre el arte de leer, de Gregorio Luri.
L’altre dia ens varen entrar a la biblioteca del centre uns quants exemplars d’aquest petit volum que recull una conferència que va fer el mestre Gregorio Luri a Barcelona. En ella, com diu el subtítol del llibre analitza en 10 punt i intenta cercar solucions al problema que crec que és el més gran que tenim actualment al món educatiu: la falta de lectura i la poca comprensió lectora que d’açò es deriva. Personalment em quede quan parla sobre la meua especialitat:
“Estoy convencido de que buena parte de la ansiedad matemática de nuestros jovenes -causa principal de los pobres resultados en esta àrea de conocimiento – pone de manifiesto sus dificultades lingüísticas para diferenciar entre la estructura profunda y la superficial de un enunciado.”
Per això en totes les reunions de transició que fem amb els mestres de primària, quan ens pregunten que han de saber de matemàtiques per passar a 1r d’ESO, quins mínims han de tenir, sempre conteste el mateix: comprensió lectora.
Acaba amb Ramon Llull:
Una vegada es va esdevenir que un filòsof, quan hagué estudiat, anà a distreure’s fora de la ciutat, i va veure un bou que menjava molt de temps en un camp de blat. Quan el bou estigué tip, va sortir del camp de blat i va entrar al desert, i va jeure prop d’un arbre, i va remugar i mastegar allò que havia collit al camp de blat. Aquell filòsof va retornar a la ciutat, i per l’exemple que hagué après del bou, va pujar-se’n a una alta muntanya amb tots els seus llibres. I en aquella muntanya es va estar molt de temps recordant allò que havia après, i va trobar noves ciències…”
(aprender a leer rápido en la escuela para estar en condiciones de practicar la lectura lenta en la universidad)