Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

Sentit comú, de Thomas Paine

Continue rellegint llibres que tinc per casa, i continuant amb l’anterior al·legat antimonàrquic de Matthew Tree, ara un de més antic. El pamflet que va publicar Thomas Paine en 1776 contra la monarquia britànica i a favor de la independència del les colònies britàniques a Amèrica del nord.
Potser es nota massa la seua antiguitat en alguns aspectes com l’ús de referents religiosos, però no esta gens passat de moda i potser es poden fer paral·lelismes amb el que actualment està passant a Espanya,i per això ja valgut la pena tornar-li a donar una ullada.

“Els palaus dels reis es construeixen sobre les ruïnes dels emparrats del paradís.”
………………….
“Mentre nosaltres professem que som súbdits de Bretanya, als ulls de les nacions estrangeres, serem considerats com a rebels.”

Sentit comú, de Thomas Paine.(1776)

Traducció, mentre ens comportem com una autonomia no es fotran cas a cap lloc.
……………………………
“La brutalitat i la tirania hi apareixen a cara descoberta. No ens deixa perplexos, i cada ratlla convenç, tot just llegir-la, que el qui caça als boscs, l’indi nu i indocte, és menys salvatge que el rei de Bretanya.”

Sentit comú, Thomas Paine (sobre el discurs del Rei Jordi III el28-10-1775 reafirmant la seua idea de sotmetre als rebels de les colònies americanes a la seua autoritat i la del Parlament britànic)
Vos recorda Felip V el 3-10-2017?
……………………………………..
“Aquests fragments de la Bíblia són directes i terminant. No admeten cap interpretació equívoca. Que el Totpoderós va afirmar ací la seua protesta contra el govern monàrquic és ver, o l’escriptura és falsa.I hom té raons per creure que hi ha tant d’astúcia reial com d’astúcia sacerdotal en el fet de negar-se a donar l’escriptura al públic en els països papistes. Perquè la monarquia en tot cas és el papisme del govern.”

Sentit comú, Thomas Paint (1776,després d’escriure un passatges de la Bíblia on el profeta Samuel argumenta en contra de la monarquia que els jueus li demanen per ser com altres pobles.)


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.