Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

Rutes matemàtiques a València: Del mercat de Colom a La Nau.

Aquesta és una de les cinc rutes matemàtiques que es poden fer a la ciutat de València, seguint els itineraris publicats per Onofre Monzó, Luís Puig i Tomàs Queralt en unes petites guies editades per la Càtedra de divulgació científica de la Universitat de València.
La ruta que hem fet, que és la quarta, comença al carrer Ciril Amorós 29, edifici modernista de l’arquitecte Vicent Ferrer, on es poden observar diferents aspectes geomètrics i de proporcionalitat aplicats a l’arquitectura. D’allà anem al Mercat de Colom on, a més del que hem vist abans, es poden observar diferents corbes i superfícies utilitzades pels arquitectes modernistes. Ací han fet una pràctica de mesurar l’alçada del mercat usant triangles semblants i utilitzant un mirall a terra.
Enfilant pel carrer Jorge Juan, arribem fins al carrer de Colom i allà a la Porta del Mar. Aquest carrer, porta el nom del matemàtic de Novelda que va a anar a mesurar l’arc d’un grau de meridià al Virregnat del Perú, al segle XVIII, amb els francesos Godein Bouquer i La Condamine. La guia ha fet una petita història sobre la raó del metre com a unitat de mesura i sobre la forma de la terra. També en una façana del carrer de Colom es pot veure una visualització de les coordenades cartesianes.
Al Parterre, davant de l’estàtua de Jaume I, hem fet unes pràctiques d’estimació. Una per estimar el vòlum i l’àrea d’un fícus i un altra per estimar la gent que participa en les manifestacions. Finalment, utilitzant la tangent  hem calculat l’alçada de l’estàtua de Jaume I
Hem acabat a la plaça de Patriarca, on hem finalitzat amb una petita demostració de la proporació aurea, en el propi cos, per veure si es semblavem a l’home de Vitruvi.
Nota: la ruta editada no és exactament així, però t’has d’adaptar a les cincumstàncies que trobes: temps, obres,…. i nivell i aptitud dels alumnes


  1. En quina façana de quin carrer d’en Colom hi ha unes coordenades cartesianes? Del petitó que hi ha a prop de la Llotja? Això podria tenir la seva importància… 
    A què i per què s’anomena el Mercat de Colom? Qui era aquest Colom? En sabem res?
    Dispensa el maldecap que puguin representar aquestes preguntes, Vicent. Tens un bloc molt interessant, però aquesta entrada em toca especialment de prop. Estic fent un llibre per demostrar que els Reis Catòlics es van casar, van viure, van procrear, van morir i ser enterrats a València (després els van traslladar, òbviament, i en van esborrar les traces, perquè l’Espanya que emana d’ells havia de ser castellana). La seva cort era a València i ells vivien al Palau Reial, sobretot a la tardor i/o l’hivern. La Casa de Contractació per anar a les Índies hauria estat durant molts anys, a partir del 1503, en aquesta ciutat, precisament a la Llotja de Mercaders, acabada el 1498, i en conseqüència, la família de Cristòfor Colom hauria tingut casa a prop de la Llotja i de la Cort. De fet, el carreró que du el nom “d’En Colom” seria on tenien la casa senyorial i on, probablement, morí el Descobridor d’Amèrica. Ja sé que la Ha. diu que Colom “murió en Valladolid, pobre y olvidado de todos”, però no queden rastres allí de la seva presència. Valladolid, que és la capital de la Chancillería castellana i presumeix de ser la ciutat més visitada pels Reis Catòlics, substitueix València en la documentació. 
    No m’enrollo més. Només tinc curiositat per saber què signifiquen exactament les coordenades cartesianes del carrer d’en Colom, perquè són en una façana d’aquelles. Podria molt ben ser que aquí hi hagués, a partir del 1525, una escola de pilots, o fins i tot el Consell d’Índies, que estava al càrrec d’en Ferran Colom, fill del descobridor, jurista, cosmògraf, erudit… I també si saps alguna cosa d’aquesta família Colom que dóna nom al mercat i al carrer. Dispensa les molèsties.

    Pep 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.