Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

Poema de Mio Cid. Història i literatura.

“La relación entre la historia y la épica, más concretamente, la cuestión de la historicidad de los poemas épicos es algo que ha obsesionado a los críticos, complicando, quizá sin necesidad, el estudio de los poemas como literatura. En realidad no es más que un problema marginal. Se han malgastado energias en investigar la exactitud del acontecimiento histórico que subyace en los poemas que nos han llegado, que ha podido incluso dar lugar a ellos de una manera más o menos remota.”

De la introducció de l’edició que he llegit del “Poema del Mio Cid”. Potser l’autor no s’atreveix a insinuar que hi han certes raons nacionalistes al darrere d’aquesta intenció de relacionar la història real amb l’èpica, raons de les que no es salva ningú, ni nosaltres. Per tant com diu Colin Smith, deixem de malgastar esforços i diferencien clarament que és un cosa i quina és l’altra; sobretot nosaltres, ja que sempre ens acusen de nacionalistes, uns que veuen la palla en l’ull aliè i no veuen la biga en el propi.
Ara també és cert que molts descobriments històrics s’han fet intentant demostrar la veracitat de certes epopeies, com La Ilíada, L’Odissea, la mateixa Bíblia, o altres. Però una vegada fetes les investigacions ha de quedar clar que és la realitat i que la ficció.
CAM03199


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.