Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

Nosaltres, els sense nom, de Joan Garcia Oliver. Centralisme republicà espanyol.

Sembla ser que a Espanya només hi havia dues fàbriques de pólvora sense fum (apta per fabricar munició) i estaven a Granada i Toledo. La primera havia caigut en mans dels sublevats. Respecte a la segona, en les notes d’aquest llibre ens diuen el següent:

“Malgrat els precs de Garcia Oliver i Josep Tarradellas, aleshores director gerent de la Comissió d’Indústries de Guerra, aquesta fàbrica no va ser traslladada a Catalunya, com hauria estat lògic, tenint en compte que la ciutat de Toledo acabaria caient en mans dels militars facciosos. Un dels fact0rs que més va pesar en la decisió va ser el temor a què Catalunya s’independitzara de la República i acabés proposant un pau per separat. La realitat és que la caiguda de la fàbrica de pólvora de Toledo en mans dels franquistes va acabar representant un problema greu que explicava la inferioritat armamentística dels repubilcans.” (nota de d’editor, Xavier Díaz)

Més endavant encara denuncia el repartiment d’armes arribades des de fora:

“El govern de Madrid, majoritàriament socialista, no ens atenia les comandes d’armaments i municions. Com que volia fer de Madrid la tomba del feixisme, aplicava a aquest front tot l’armament que rebia de l’estranger, i abandonava la resta de l’Espanya republicana als seus propis recursos.”

 

Tot això ja passava en 1936 i amb un govern “amic”. No aprenen i continuem igual quasi un segle després.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.