Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

“La vall d’Olocau, Marines i Gatova”, de Ferran Zurriaga. Patrimoni quasi perdut.

“En 1744, Portaceli feia donació a l’església d’Olocau de l’imatge de la Mare de Déu que havia presidit l’altar major de la cartoixa, regal de Margarida de Llúria, filla de l’almirall Roger de Llúria, protectora de la cartoixa. Era una imatge gòtica de l’estil que hi ha al timpà actual de la porta dels apòstols de la Seu de València o de la Seu de Tortosa. Va presidir l’altar major d’Olocau fins al 1808, quan un capellà va pensar que no era prou bonica i amb 15 duros, que pagà la comtessa Simforosa Crespí de Valldaura, encomanà una nova imatge de la Mare de Deu del Roser. Què van fer amb la imatge gòtica de fusta? La van serrar, per encabir-la en la fornícula de la façana de l’església. En 1922 visità Olocau l’arquebisbe de València, Joaquim Reig, que descobrí aquella magnifica talla gòtica, que bescanvià per una nova imatge. Li la van donar amb la part que havien serrat. Després d’exposada 114 anys al sol, al vent i la pluja, imagineu-vos què en quedava. Encara podeu comprovar-ne l’estat de conservació de la que fou primera imatge de Santa Maria de Portaceli i la primera Mare de Déu del Roser d’Olocau, al museu de la Seu de València.”

I així amb tot. La ignorància de molts clergues va fer que es perderen moltes coses, i encara sort que algunes s’han pogut recuperar. Potser alguns de les parròquies aragoneses que tant reclamen ara, haurien d’agrair més als museus catalans, la feina de recuperació del patrimoni que els han fet.

Per altra banda, quantes peces s’han perdut per capritx de “modernitzar o embellir” esglésies o ermites amb diners d’alguna beata rica, perdent o tapant peces que tenien més valor que el que varen posar després? com ens contaren que va passar amb l’ermita de Sant Vicent al Villar? Ací Ferran exposa un cas més proper, però quants hi ha?


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.