Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

Els secrets de la Sang.

Avui hem gaudit d’una visita guiada a l’església de Sant Maria, més coneguda per la gent del poble com La Sang.. Ha estat un èxit de públic i el que és més important per mi, en valencià. No ha aparegut el típic que demana canviar de llengua i els valencians hem pogut gaudir de les explicacions en la nostra llengua, i això que hi havien cap a un centenar de persones. No ens hem hagut de baixar els pantalans davant la mala educació dels de sempre, es nota el canvi.
La visita ha començat per la part de fora, començant per la façana principal on ens han explicat la raó de les plaques romanes a la façana. Després hem continuat per la part de sota del campanar i l’aljub de l’antiga mesquita, per tornar a entrar a l’església per la porta més antiga, situada al lateral de l’església. Una vegada dins, ens han explicat les pintures policromades que quedaven visibles i les diferent capelles interiors. Quin llàstima que estiguen ocupades per les imatges de les processons de Setmana Santa, que no tenen res a vore artísticament amb l’edifici; no podien guardar-les en un altre lloc?. M’ha sorprès que una de les capelles està feta per una família rica de l’època de cognom Cotlliure, sembla que moriscs o jueus conversos rics que volien demostrar la seva nova fe, però que els delatava la decoració escollida (art mudèjar) i el cognom ( per cert, després diuen que no existeixen els països catalans! que es facen una passejada per dins i miren,trobaran proves de tot el contrari).
La part més espectacular és el sostre totalment de fusta on es pot veure diferent escuts (del poble, molt semblant al de la ciutat de Lleida, de la reina Blanca d’Anjou, esposa de Jaume II) i diferents frisos amb imatges dels reis Jaume II i Blanca, cavallers i altres motius mes, com àrpies, lletres àrabs, flors de lliri,….
Sembla que el canvi al País Valencià ha arribat i al menys, al meu poble, es nota amb activitats com aquesta.
CAM04063

CAM04064

secrets-sang


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.