Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

Els càtars, de Jesús Mestres i Godes

“”Simó de Monfort mira d’establir una veritable empresa de colonització del país conquerit, amb l’eliminació progressiva de la noblesa local per i el reemplaçament per un noblesa vinguda de França.” Remarquem: Hi ha una infinitat de petites disposicions sobre la millora de les condicions del pobles -absolutament demagògiques, vist el comportament de Monfort però no hi ha cap mesura adreçada al control dels herètics, o la seua persecució,etc. Res sobre l’afer que l’ha portat a aquestes terres. Fa la impressió que a Pàmies -sense legats, sense lleis contra l’heretgia- Simó de Monfort va de dret al que l’interessa de debò: ser el nou comte de Tolosa, vescomte de Besiers, de Carcassona i d’Albí. Creu que ho té tan a l’abast que, simplement, va a la seva.”
Aquest llibre sobre els càtars els vaig llegir fa molts anys i ara l’he tornat a rellegir. Porta com a subtítol “Problema religiós, pretext polític”, i aquest fragment que he copiat sobre l’actuació de cap de la croada contra els albigesos ens fa decantat cap al pretext i oblidar-se del problema religiós. Més tard, aquesta feina bruta que ha fet Simó de Monfort, sota la benedicció papal, serà aprofitada pels francesos, per envair el Llenguadoc i la Provença i així acabar amb una cultura que per aquella època semblava molt més civilitzada que la dels franc (per als tolosans i altres habitants dels Midi, els francesos del nord, eren considerats bàrbars), i de pas, frenar una possible expansió de la Corona d’Aragó cap la nord, degut al derrota i mort de Pere el Catòlica a la batalla de Muret.
El llibre el vaig comprar a llibreria El cau ple de lletres de Terrassa, fa molts anys. En aquella època em va agradar força, i després de la relectura i el pas del anys encara l’he assaborit més.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.