Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

“El siciliano”, de Mario Puzo. L’església.

Després d’haver llegit alguna cosa sobre el paper de la màfia durant las II Guerra Mundial ajudant als aliats, vaig decidir tornar a llegir aquesta novel·la de Maria Puzo, portada la cinema per Michael Cimino amb l’inexpressiu Christophe Lambert fent el paper de Salvatore Giuliano. Durant la lectura m’he trobat aquest fragment que m’ha recordat un episodi de la sèrie “L’escurçò negre” de Rowan Atkinson, amb la diferència que mentre el segon està ambientat a l’Edat Mitjana, el primer és en ple segle XX:

Antes de la guerra, hacíamos muy buen negocio -dijo, suspirando-. Este almacén nunca estaba a más de la mitad de su capacidad. Fíjate ahora en la cantidad de tesoros sagrados que tenemos aquí. Una espina de los peces que multiplico Jesucristo. La vara que llevaba Moises cuando se dirigia a Tierra Prometida -Hizo una pausa y contempló con divertida satisfacción la cara de asombro de Giuliano. Después su enjuto rostro se contrajo en una maliciosa sonrisa. Dando un puntapié a un montón de astillas, añadió casi con regocijo-: Este era nuestro mejor artículo. Cientos de fragmentos de la Cruz en que fue clavado Nuestro Señor. Y en este arcón hay toda clase de reliquias de todos los santos que puedas imaginar. Encerrados en un cuarto especial, guardamos trece brazos de San Andrés, tres cabezas de Juan el Bautista y siete armaduras de Juana de Arco. En invierno, nuestros frailes viajan para vender estos tesoros.”

 

El frare  superior defèn la seva política d’enganyar a la gent amb l’argument que l’església necessita diners per lluitar contra els seus poderosos adversaris, es a dir el comunistes, socialistes i algun lliberal extraviat del veritable camí. A més ells utilitzen bé els diners, sinó els pobres se’ls gastarien en joc, vi i dones perdudes. L’església els ajuda a invertir bé els pocs diners que tenen.

Finalment acaba:

“Giuliano asintió sonriente. Siendo tan joven, le asombraba que pudiera haber hombres tan sumamente hipòcritas.”

CAM00534

Foto: un sicilià d’abans de Crist, qui és? vivia a Siracusa i sabia moltes matemàtiques.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.