Entre el Túria i el Ridaura

el bloc de vicent

El quadern gris, de Josep Pla. La casa del carrer Nou.

Vaig nèixer, en tot cas, al carrer Nou -o del Progrés- que és un carrer molt trist i llarg, dret com un ciri, que va del carrer de la Caritat i la via del tren de Palamós. La casa era una baluerna alta i la façana donava a tramuntana. Això feia que les habitacions obertes al carrer fossin, a l’hivern fredíssimes, glacials. En canvi, les habitacions del migdia eren molt assolellades: donaven a un hortet resguardat. Més enllà de l’hort, des d’un paret de tanca, baixa, es veia una horta molt gran -l’horta de Joanama- admirablement conreada.

 

Aquesta és la descripció de la casa natal de l’autor de El Quadern gris. La mare del meu fill va viure els seus primers anys a Palafrugell en una casa semblant del carrer Nou, abans d’anar-se’n a viure al barri de la Rajola. Les descripcions que ella m’ha fet sempre de la casa sembla coincidir prou amb la de la casa de Josep Pla, i és normal ja que les cases d’aquest carrer semblen ben bé iguals. Ella sempre va tenir un bon record d’aquesta casa, al contrari que Pla, que diu més endavant: De l’època de la meva infància no recordo absolutament res.

 

Més endavant diu que varen traslladar-se a viure al carrer del Sol. Supose que deu referir-se a la plaça del Sol, prop de l’antiga estació d’autobusos. Tambè diu:

 

A estudi, hi vaig anar de molt petit: a tres anys. Vaig ser alumne del  que tenien establert els germans Maristes, al barri de la Rajola, a Palafrugell.

 

Curiós, ja que la majoria d’escoles del poble i instituts encara estan per aquesta zona: carrer de les escoles i un poc més a les afores els dos IES.

Publicat dins de racons | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.